Ads 468x60px

30 січня 2014

Свято єдності, свято духу


Нехай ніхто не половинить
Твоїх земель,  не розтина,
Бо ти єдина, Україно,
Бо ти на всіх у нас одна.
Одна від Заходу й до Сходу,
Володарка земель і вод –
Ніхто не ділить хай народу,
Бо не поділиться народ!


Ось уже 15-й рік поспіль ми  офіційно відзначаємо  День Соборності, вшановуючи й переосмислюючи події 1919 року.  Це свято було встановлене на знак визнання великого політичного та історичного значення об’єднання у 1919 році УНР і ЗУНР для утворення єдиної соборної української держави. Також в цей день прийнято згадувати іншу подію, яка відбулася рівно за рік до того. 22 січня 1918 року центральна рада  прийняла  IV Універсал, яким проголошувалася повна незалежність УНР. Тож щорічно цього дня в Україні відбуваються урочистості, присвячені таким знаменним  подіям в нашій історії. 
22 січня  бібліотекарі центральної міської бібліотеки для дорослих   разом із викладачами і учнями музичної школи  провели історико-мистецьку годину  «Свято єдності, свято духу», на яку запросили своїх користувачів,  жителів і гостей міста. 
Усіх присутніх зі святом привітав 1-ий заступник міського голови Іван Омелянович Демусь

Покладання квітів до пам’ятника великому Кобзарю Т.Г.Шевченку та до меморіальної дошки українському політику, державному діячеві, Герою України В’ячеславу Максимовичу Чорноволу

Про історичне значення підписання IV Універсалу та Акту Злуки розповів вчитель історії ЗОШ № 11 Вадим Марущак 

Музичний дарунок від Олександри Котової – пісня Миколи Ведмедері «Рушничок»

Незабутні враження та емоції подарувала присутнім Катерина Богачова

Особливо зворушливим був виступ ансамблю баяністів музичної школи під керівництвом Людмили Зарбушевої

На довгому і тернистому шляху нашого народу до заповітного ідеалу соборності злука УНР і ЗУНР - подія великого історичного значення. Адже, попри втрату соборності, значення Акту важко переоцінити. Він став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу. Століттями перебуваючи під владою різних держав, наш народ завжди прагнув бути разом. Підтвердженням цього стали січневі події 1990 року, коли у розмаї жовто-синіх знамен наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України. Цей живий ланцюг був одним із наймасштабніших у світовій історії. За неофіційними даними у цій акції прийняли участь понад три мільйони українців, продемонструвавши таким чином світові свою волю до соборності українських земель. Тоді наш народ за крок від власної незалежності знову відчув себе єдиним цілим, згуртованим довкола національної ідеї. 
Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки – це наш моральний обов’язок. Ми повинні берегти світлу пам'ять незліченних жертв, принесених українським народом на олтар Незалежності, Соборності, Державності. Вічна слава борцям за незалежну Україну!
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Дуже змістовний і цікавий захід. Дякуємо. Бажаємо успіхів у роботі. Бібліотекарі філії №5

    ВідповістиВидалити
  2. У боротьбі за незалежність наш народ пройшов дуже складний шлях, на якому у нього було багато втрат і перешкод. Ми повинні завжди пам"ятати про це і про доленосну роль Акту Злуки.

    ВідповістиВидалити