Ads 468x60px

16 грудня 2013

Андріївські вечорниці на сучасний лад

З-поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим  є день Андрія, коли за українським звичаєм молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави та гульбища.
Як правило вечорниці проводяться в оселі шанованої жінки на селі, яка повинна наглядати за молодими людьми. Першими до заходу сонця  збиралися дівчата, аби встигнути  до приходу  хлопців приготувати вечерю і, найголовніше, спекти калиту - круглу пшеничну паляницю з отвором посередині. Поки калита печеться, дівчата готують обрядові страви, співають пісні та прибирають хату.
Коли нарешті калита готова, її поливають медом та притрушують маком. Потім ховають у потаємному місці.
Виконавши всі приготування,  дівчата збираються за стіл, чекаючи на парубоцьку ватагу. Хлопці, кланяючись, заходять у хату, женихаються, співаючи жартівливих пісень.
Усе так і відбулося  у бібліотеці-філії №5.   Користувачі  разом з бібліотекарями влаштували справжнє театралізоване дійство, у якому яскраво і по-сучасному відтворили  колорит української самобутності.

Blog Widget by LinkWithin

19 коментарів:

  1. Андріївські вечорниці на сучасний лад це дуже цікаво

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми стараємось, щоб у нашій бібліотеці було цікаво нашим читачам проводити свій час. Тому і відшуковуємо і практикуємо нові методи роботи з ними.

      Видалити
  2. Прикольно вийшло у вас.

    ВідповістиВидалити
  3. Я відвівідувала андріевські вечорничі в 5 філії 2роки поспіль ізкожним разом вони стають кращими!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. які у 5 філіі вірні читачі

      Видалити
    2. Ми дуже цінуємо усіх, хто є читачами бібліотеки. Вдячні за співпрацю і підтримку. ВИ НАЙКРАЩІ !!! Бібліотекарі бібліотеки-філії №5

      Видалити
  4. Молодці,на фото видно що було весело.

    ВідповістиВидалити
  5. А чому майже всі Аноніми? У вас що імен немає? Чи ліньки зарегітись?

    ВідповістиВидалити
  6. Напередодні новорічних та Різдвяних свят прийміть наші сердечні вітання і найкращі побажання! Від усієї душі зичимо Вам великого людського щастя, міцного здоров’я, добра і радості, вірних друзів та вдячних читачів. Нехай Новий 2014 рік принесе достаток і добробут вашим сім’ям та здійснення найзаповітніших надій та прагнень. З повагою блог ТВОРЧА СТЕЖИНКА та колектив Житомирської обласної бібліотеки для дітей!

    ВідповістиВидалити
  7. Молодці, красиво зробили мені дуже сподобалося

    ВідповістиВидалити
  8. 3 давніх-давен наша край славиться величними традиційними святами й обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові доброти до української спадщини повертається до традицій свого народу.
    Одним з таких свят є день Андрія, коли за українським звичаєм молодь збиралася в одній хаті та влаштовуючи там усілякі забави та гульбища…
    Мені дуже приемно що в сьогоденні молоді люди більше звертають увагу на традиції свого народу та красу цього обряду,
    Адже відродження народних звичаїв є однією із складоих розвиватку усного мовлення та формуваня відчуття краси рідної мови.
    Інтерактивна форма роботи, як працвників так і користувачів бібліотеки сприяє вихованню любові до історії та культури. Рольові ігри, дозволяють розкрити молодь з усіх сторін, побачити її творчі здібності

    ВідповістиВидалити
  9. Молодці дуже класно вийшло чекаю наступного року (може відео з'явиться)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так якби було відео булоб ціікаво його дивитись

      Видалити
  10. Наступного разу зробіть відео, розмістіть на різних сайтах
    Про вас дізнаються багато людей з різних місць, з'являться спонсори...

    ВідповістиВидалити
  11. Мне очени понравилось , я хотла что б такие мини спектакли стали за привычку во всех библиотеках

    ВідповістиВидалити