Ads 468x60px

18 червня 2014

Цікава книга поруч: трилогія Івана Костирі

Іван Костиря - один з найвідоміших письменників України, зокрема Донбасу. Костиря - справжній майстер слова. Його рядки – взірець багатої, щирої, поетичної мови.
В багатому творчому доробку письменника видатне місце посідає трилогія: «Ненька», «Хата», «Доля». Це справжня дума про Україну: про її долю, історію та народ.
Сюжет повістей багатий на події, у котрих гартуються або, навпаки, руйнуються характери персонажів. Одні справжні люди: стійкі, мужні, навіть героїчні, інші - втрачають свою людську гідність у гонитві за користю.
Особливо привабливі у цих повістях жіночі постаті – власне, мати (повість «Ненька»), Гапка (повість «Хата»). Саме жіночі образи найперше запам’ятаються читачеві.
Герої трилогії Костирі зрештою робляться немов рідними тому, хто заглиблюється у читання.
Книга стане скарбом для тих, хто цінує справжню літературу, хто «вживається» у літературний твір крок за кроком, рядок за рядком, хто хоче побачити у книзі справжнє життя – з коханням та зрадою, щастям та розлукою, з усім тим, з чого, власне, складається доля.
Іван Костиря написав ряд повістей і оповідань для дітей і дорослих: «Капли светятся», «Муравський шлях», «Российский тракт», «У Первого брода», «Сторожевой курган», «Меж двух звезд». Його медичне минуле знайшло відображення у повістях «Пора новолуний», «Ночные дежурства», «Детский доктор», «Родословное зеркало», «Врачебная тайна», «Срочный вызов». Написав кілька книг на краєзнавчу тематику: «Думы о Донбассе», «Думы о Диком Поле», «Думы о Донецком Кряже», дитячу науково-фантастичну повість «Сказка о солнечных братьях» та ін. За відображення праці шахтарів у літературі письменник був нагороджений знаком «Шахтарська слава» III й II ступеня. В 1999 році він отримав заохочувальну премію та диплом Фонду нам'яті Олекси Тихого за кращу публікацію в періодиці матеріалів про Український правозахисний рух в СРСР (стаття «Донбас — колиска правозахисників і патріотів України»).
Костиря Іван Сергійович також лауреат літературної премії імені В. Короленка, премії ім. В. Шутова. Він Заслужений працівник культури України.
Blog Widget by LinkWithin

3 коментарі:

  1. Дорогие коллеги! Принимайте блогерскую награду – Liebster Blog Award. Это награда, которая дается блогером другому блогеру за проведенную работу в блоге. Подробности в нашем блоге http://bibliomalin.blogspot.com. Поздравляем с наградой! Успехов и признания читателей и коллег!

    ВідповістиВидалити
  2. Мені подобається творчість Івана Костирі тим, що образи героїв його творів наділені справжніми людськими рисами, а їхнє життя описано таким, яке воно є.

    ВідповістиВидалити