Ads 468x60px

10 червня 2014

Спасибі тобі, Ярославно, за плач, що серця окриля

Для всіх, хто шанує і любить книгу, з’явилась літературна новинка - роман-есе Валентина Чемериса «Ярославна». Це історичний твір про Слов’янію-Русь, нашу прабатьківщину, про те, хто ми і звідки, і чого нам не треба забувати. Це, зрештою, роман про нас, сучасних, хоч події, описані в ньому, відклекотіли чи не дев’ять століть тому. Це роман про ті княжі міжусобиці, що колись підірвали Русь і підривають сьогодні нашу Україну. Це роман про «Слово о полку Ігоревім», поетичну і геніальну поему, з якої починається, зокрема, і староукраїнська література, а, отже, й наша культура та духовність.
Зрештою, це роман про Ярославну. Ярославна — одна з найвидатніших постатей Київської Русі, незвичайна дочка галицького князя Ярослава Осмомисла і дружина Ігоря Святославича. Роман вперше розповідає про невідомі перипетії її життя та тогочасні бурхливі події. Про її любов і вірність, що хвилюють ось уже не одне століття і слугують нам зразком.
Це роман про віковічну боротьбу Русі з кочівниками з південних степів. Саме тому твір Валентина Чемериса сповнений пригод і динамічних перипетій, пов’язаних з походом сіверського князя Ігоря до Дону великого, та про його зусилля аби «сокрушити глави змієві», про той прообраз загарбників Русі, що його втілював Змій Горинич.
Автор скористався жанром роману-есе, що дозволяє позбутися традиційних обмежень і рамок, і виклав своє бачення тих далеких подій.
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Роман-есе В. Чемериса - це опис історії нашої країни. Це поглиблення знань про історичну постать, про її життя та долю. Мені подобається образ головної героїні та її значення в історіїї нашої держави.

    ВідповістиВидалити