Ads 468x60px

27 червня 2014

Конституція України: минуле і сьогодення

Цими днями ми відзначаємо 18-у річницю Конституції України. 28 червня 1996 року Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Конституцію України. Україна нарешті здобула свій Основний Закон – необхідний елемент сучасної законодавчої системи. Історики запишуть для прийдешніх поколінь, що в ніч з 27 на 28 червня 1996 року була прийнята і затверджена Конституція України. Цей день тоді ж був проголошений державним святом українського народу, оскільки Конституція є Основним Законом держави, який визначає і закріплює підвалини всього суспільного життя.
З цієї нагоди бібліотекарі ЦМБ провели годину державності “Конституція України: минуле і сьогодення”. На ній були присутні учні, студенти і вчителі навчальних закладів, мешканці і гості міста, представники місцевих ЗМІ. З вітальним словом до всіх присутніх звернувся секретар міської ради Василь Іванович Толочко.
У своєму виступі він підкреслив важливість вдосконалення процесів державотворення для подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Були покладені квіти від громадськості міста до пам‘ятника Великому Кобзареві та меморіальної дошки громадському діячеві, Герою України В’ячеславу Максимовичу Чорноволу.
З інформацією про історію створення Конституції України 1996 року виступила вчитель історії ЗОШ № 5 Марина Доманська.
Сьогодні ми є свідками великих перетворень, що відбуваються в нашій країні. Демократичний розвиток ніколи не був легким. Конституційний процес триває і нині. Він є запорукою історичної необхідності змін задля забезпечення прозорості та ефективності роботи органів влади, подальшої демократизації суспільних відносин та посилення захисту прав людини. Основні положення та статті діючої Конституції України розкрила вчитель історії і права НВК №4 Наталія Редчиць.
В Україні демократичний ідеал був покладений в основу державотворчих процесів ще за часів Гетьманщини. Але за умов тодішнього панування в Україні Російської імперії та Речі Посполитої Конституція Пилипа Орлика, що на 77 років випередила Конституцію США, не набула чинності на теренах України, залишившись яскравою пам’яткою вітчизняної конституційно-правової думки. Сьогодні важливо підкреслити, що більшість положень чинної Конституції виправдали себе часом, сприяли становленню нової незалежної держави і загалом відповідають європейським цінностям і стандартам.
Яскравим забарвленням зустрічі були пісні у виконанні солістів музичної школи та дитячого фольклорного ансамблю «Вінець» під керівництвом Лариси Куліченко.
Давайте сподіватися на краще майбутнє та разом створювати нову європейську державу, пам’ятаючи, що стабільність Конституції – це запорука стабільності держави. Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку і злагоди в кожній сім‘ї. Міцного здоров'я вам, бадьорості духа та впевненості у безхмарне конституційне майбутнє нашої спільної держави. Нехай день прийдешній принесе усім нам мир, спокій і світле почуття радості від усвідомлення власної причетності до будівництва нашого рідного дому, ім’я якому — Україна. З Днем Конституції!
 
Відеоматеріали телеканалу ВІК
Blog Widget by LinkWithin

4 коментарі:

  1. Дорогие коллеги! Принимайте блогерскую награду - Libster Blog Award.Это награда, которая даётся блогером другому блогеру за проведённую работу в блоге.Подробности на блоге http://misto-onlain.blogspot.com/
    Поздравляю с наградой!

    ВідповістиВидалити
  2. Приємна новина для вас на блозі «МІСТО – Онлайн»: http://misto-onlain.blogspot.com/2014/06/liebster-blog-award.html

    ВідповістиВидалити
  3. Дякуємо! Конституція увійшла в наше суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Щороку традиційні заходи з цієї нагоди відбуваються в бібліотеках нашого міста.

    ВідповістиВидалити
  4. Від усієї душі зичу Вам міцного здоров’я, довгих років життя, миру та благополуччя, звершення усіх планів заради світлого майбуття рідної України!

    ВідповістиВидалити