Ads 468x60px

03 липня 2014

Український рубікон

Однією з неоднозначних сторінок нашої історії є Полтавська битва 1709 року, яка стала вирішальною в багаторічній війні Російської держави проти Швеції. Україні довелося взяти участь у великій Північній війні й понести з свого боку тяжкі втрати, хоч інтереси, задля яких цар Петро І розпочав цю війну були далекі й чужі для України.
27 червня виповнилося 305 років з дня Полтавської битви, битви, що суттєво вплинула на подальший розвиток нашого народу, подія, щодо якої і сьогодні зберігається різне бачення та оцінка. Російські, українські, шведські історики по-різному висвітлюють Полтавську битву. Але одностайні в одному: вона поклала межу в історії Московської та Української держав.
Полтавська битва була однозначно трагедією для шведів, але більшою – для українців. Шведи програли битву супротивнику, який мав значну перевагу в живій силі та гарматах, але вони не втратили ні честі, ні держави. А ось для України наслідком полтавської катастрофи була московська військова окупація і щораз більші обмеження автономних прав Козацько-Гетьманської держави. Саме тому українці сприйматимуть Полтавську битву як свою національну катастрофу – символ втрати надії на відродження державності.Ці події будуть актуальними завжди, адже сьогодні ми знову є свідками всіляких намагань з боку Росії вже вкотре позбавити українців власної держави. І як декілька століть тому це може бути зроблено за допомогою сили та внаслідок чвар та суперечок між українськими політиками, які ніяк не хочуть засвоїти уроки минулого.
Навіть велична перемога залишиться безрезультатною, якщо відсутня єдність влади і народу. Українці повинні об’єднатися заради того, щоб не повторити помилок минулого і зробити все, щоб Україна і надалі залишалася перш за все єдиною та незалежною державою.
Саме подіям 1709 року була присвячена книжкова виставка-кросворд «Український рубікон», організована в читальному залі міської центральної бібліотеки.
До уваги читачів були представлені найновіші видання, присвячені подіям Північної війни. Ці книги могли стати в пригоді тім читачам, які виявили бажання взяти участь в розгадуванні кросворду «Полтавська битва», запропонованому працівниками читального залу. В акції прийняли участь 17 чоловік, серед яких учні шкіл, студенти, пенсіонери. Наші читачи виявилися досить обізнаними з ціми подіями, адже перше та друге місце відділила лише одна правильна відповідь. Беззаперечну перемогу одержала учениця 10 класу п’ятої школи Гуцало Оксана.
Друге місце розділили учень 9 класу школи №5 Печенюк Серафим та учень 10 класу школи №11 Костинчук Антон.
Переможці отримали солодкі призи.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Читач бібліотеки4 липня 2014 р. о 12:12


    Виставка - кросворд – це цікавий напрямок бібліотечного дизайну. Ця бібліотека прагне до максимального розкриття змісту своїх ресурсів для читачів. Дякуємо.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Виставка-кросворд дісно приваблювала користувачів своїм оформленням і наповненням. Багато читачів намагались віднайти відповіді на поставлені питання, але переможців було тільки троє. Приємно, що доволі юні читачі так гарно знають історію рідного краю. Вітаємо!

      Видалити