Ads 468x60px

25 липня 2014

Польща стає ближчою

Увага поляків до нашого міста не випадкова, адже в Бердичеві проживає одна з найбільших на Житомирщині польських громад. Чимало бердичівлян нині навчаються та працюють у Польщі. Проведення Днів польської культури в Бердичеві вже стало доброю традицією. Вперше Дні польської культури були проведені в травні 2000 року. З того часу минуло 15 років. Багато чого змінилося, відійшли у вічність люди, народилися нові покоління українців та поляків. Та незмінно з року в рік поруч із синьо-жовтими прапорами майорять біло-червоні державні символи польського народу, незмінною залишається дружба двох народів, яка знаходить втілення у Бердичеві. Цьогоріч ця подія була ювілейною, але зважаючи на ситуацію, гучних святкувань та помпезних заходів не було. Та вони й не потрібні, адже наша історія пов’язана на стільки тісно, що провести чітку межу між поляками та українцями практично неможливо.
Дні польської культури є святом дружби між двома слов’янськими народами, які протягом віків жили поруч. Українська і польська культури мають багато спільного, про це свідчать схожі мелодії пісень, аналогічність народних традицій та вірувань. Бердичів є Батьківщиною багатьох поляків, які щиро люблять цю землю і сумлінно працюють на ній, дбають про свою культуру.
Звичайно, працівники центральної міської бібліотеки не могли лишитися осторонь такої події. В зв’язку з проведенням XV Днів польської культури, в читальному залі ЦМБ була організована книжкова виставка-інсталяція «Польща стає ближчою».
У вікопомній історії українського та польського народів було чимало сторінок – як трагічних, так і урочистих. Спільна історія і , як наслідок – споріднена культура, наші народи спілкувалися, родичалися, підтримували один одного у важкі часи, особливо – у боротьбі зі спільним ворогом. Саме історії, географії та культурній спадщині Польщі, її зв’язкам з Україною присвячений перший розділ виставки.
У розділі «Великі поляки, які змінили світ» ми намагалися нагадати про тих поляків, які залишили значний слід у міжнародній політиці, науці, культурі, мистецтві та релігійному житті. Серед них зокрема Ф. Шопен, М. Кюрі, Папа Іоанн Павло ІІ, А. Вайда, Я. Корчак.
Розділ «Польський літературний вернісаж» містить твори видатних польських письменників: Ю. Словацького, Е. Ожешко, А. Міцкевича, Я. Івашкевича, Я. Пшимановського. Тут є книги, надруковані не тільки українською, а й польською мовою.
Бердичів – релігійне місце, в якому проживає досить багато католиків, які, звичайно, ж мають свої святині. Найбільша серед них – чудодійна ікона Матері Божої Бердичівської, яка знаходиться у стародавньому монастирі отців кармелітів. Щороку у середині липня до нашого міста вирушають численні групи паломників зі всього світу аби вшанувати її. Докладніше про історію Санктуарію Матері Божої Бердичівської, Монастиря Босих Кармелітів та костьолу Святої Варвари ви можете дізнатися з матеріалів, розміщених в розділі «Католицькі святині в Бердичеві».
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Дійсно, познайомившись з історією та культурою Польщі, розумієшь, скількі спільного у наших країн! Мабуть, така виставка - цільна і різноманітна по составу літератури - дійсно робить те, що відображено у її назві - Польща стає ближчою!

    ВідповістиВидалити
  2. У нашому місті проживає велика польська громада, тому ми не тільки організовуємо різні виставки, але й проводимо зустрічі та інші творчі акції, популяризуючи твори видатних польських митців.

    ВідповістиВидалити