Ads 468x60px

09 листопада 2016

Ти могутня, рідна мова

Згідно Указу Президента України, починаючи з 1997 року, 9 листопада, саме в день вшанування пам’яті Нестора-Літописця в усіх бібліотеках міста відзначається День української писемності та мови.
Українська мова вважається наймилозвучнішою у світі. Вона дивує й захоплює багатством словника, безмежністю форм, плинністю. Цією мовою були написані неперевершені твори Шевченка, Франка, Лесі Українки, Коцюбинського. Українське слово живе в піснях нашого народу, чаруючи світ поетичністю, мінливістю настроїв. Воно вводить нас в чарівний світ народних вірувань, у народну творчість, вчить любити рідний край, велику Батьківщину. Українська мова могутня, глибинна. І кожне слово має свій відтінок: сум, радість, гумор, щедрість, щирість. Мова розчулює, закликає до боротьби, клекоче у ненависті до зла, несправедливості, насильства. Тож бережімо красу й чистоту рідної мови. Нехай наповнює вона наші душі багатством і красою духовності. Тематика проведення Дня української писемності та мови в бібліотечних закладах різна і завжди актуальна. Заходи присвячуються історії української книги, мови, писемності, презентуються нові видання сучасних українських письменників, часописи. З кращими надбаннями українського художнього слова користувачі мали змогу познайомитися на книжкових виставках: «Світлиця слова у безмежжі часу», «Vivat, українська книго!», «Розцвітай же, рідне слово!» та інші.
Працівники бібліотеки-філіалу №2 організували і провели для учнів 9 класу ЗОШ №8 мовний круїз «Плекаймо мову нашу веселкову». На заході читали вірші, проводилась вікторина-змагання «Поле чудес» на кращих знавців рідного слова. До Дня української писемності та мови працівники бібліотеки-філіалу №5 біля книжкової виставки «Мова мудрості народу глибина» провели голосні читання «Все в тобі з’єдналося, злилося», урок-діалог «Спілкуємось українською» пройшов в бібліотеці-філіалу №4, радіобесіду по міському радіомовленню «Спочатку було слово…» провела провідний бібліотекар читальної зали центральної міської А.Томчук. Популяризація українського слова продовжується, а з нею і ставлення нашого суспільства до української мови, освіти, культури і, як правило, до української художньої літератури.









Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар