Ads 468x60px

23 листопада 2016

Скорботний тридцять третій…

1933-й рік… Найчорніший час між чорними часами в історії України. У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі. Як сталося, що без стихії, без засухи, без війни – в самому центрі цивілізованої Європи, в Україні, яка незадовго перед цим була житницею континенту, небачений голод забрав у могилу мільйони людей?! Що це було? Ці питання впродовж десятиліть тривожили світову громадськість. Нині ми знаємо як це сталося… Нині ми знаємо, що це було. Це була безкровна, людоморська війна тоталітарної системи проти українського народу.
Війна задля того, щоб підірвати коріння волелюбної нації, винищити цілий етнос. Війна, щоб зруйнувати віковічні основи народної моралі, витруїти в серцях людяність. І натомість посіяти в душах страх, жорстокість, підозрілість і неміч духовну. Художники ще не винайшли таких барв, які змалювали б той жах, що випав на долю мільйонів людей. Голодоморна коса без перебору, без жалоби і молитви стинала голови. Минає 83 роки однієї з найжахливіших трагедій в історії українського народу – голодомору 1932-1933рр., який, наче страшний, ненажерливий молох, поглинув мільйони життів людських. Втрати в Україні внаслідок штучно створеного голоду, як зазначають дослідники, були навіть набагато більшими, ніж ті, що їх спричинила остання війна 1939-1945 рр. Відходять у небуття очевидці того страхіття, але народна пам'ять про жахливий злочин не вгасає, болем пронизуючи свідомість поколінь.
Їм – неоплаканим і невідспіваним, їм – похованих у спільних могильниках… …Похованим без труни і молитви, позбавленим могили й шани присвячуються вечори пам’яті й скорботи, що проходять в бібліотеках міської централізованої бібліотечної системи. Так, бібліотекарі бібліотеки-філіалу №6 для студентів професійно-технічного ліцею №3 провели годину скорботи «Великі жертви твої, Україно». Активну участь у підготовці вечора приймали студенти групи №14 Влад Якубовський, Денис Свірський, Таня Бабкіна, які читали вірші, присвячені Дню пам’яті жертв голодоморів. В приміщенні бібліотеки для учнів ЗОШ №12 проведено урок пам’ятної дати «Це остання хлібина, остання…». В програмі:
· Інформіна «Меню – 33» -маленька частинка «Всенародного болю».
· відео-перегляд документального фільму «Незнаний голод».
Працівники інших бібліотек-філіалів організували книжкові виставки-реквієми: «Біль душі», «Незаперечні свідчення геноциду українців», «Невиплакані сльози України», «Лихоліття 33-го», «Голодомор: біль і гнів України» та інші.












Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар