Ads 468x60px

17 листопада 2016

Зроби крок назустріч

“Бібліотека – територія толерантності” – такий слоган ми сьогодні чуємо часто. Завдання бібліотек – сприяти формуванню в суспільстві нової толерантної думки, відкритості, бажання і вміння зрозуміти інших, виховувати повагу до інших культур, європейських цінностей і одночасно не допустити втрати свого коріння, допомагати збереженню своєї національної ідентичності. 16 листопада світ святкує Міжнародний день толерантності, який був затверджений у 1995 році на 28 Генеральній конференції ЮНЕСКО.
Цього дня за традицією у різних країнах світу проводяться акції, спрямовані проти екстремізму, різноманітних форм дискримінації та проявів нетерпимості.
Працівники відділу обслуговування юнацтва С. Леонєнкова та В. Бойко до Міжнародного дня толерантності провели бесіду – тренінг для підлітків «Зроби крок назустріч». В програмі заходу було проведено аналіз життєвих ситуацій, про які розповідали учні. Увазі слухачів було запропоновано кілька мініатюр з випадками нетерпимого ставлення до себе. У ході тренінгу учні прийшли до висновку, що в багатьох життєвих ситуаціях людям не вистачає саме терпимості один до одного. Бібліотекарі говорили, як навчитися толерантності, щоб її проявляти в повсякденні, а саме, як набути звичку ставитися до інших поблажливо, сприймати їх такими, якими вони є. А втім, толерантність має і навіть повинна мати певні межі. Недарма й за народною мудрістю не можна іншим дозволяти «сісти тобі на голову». Як не можна миритися зі злочинами, аморальністю, іншими проявами того, що завдає фізичної і духовної шкоди особі та суспільству. Отже, толерантність має закінчуватися там, де її засоби для збереження порядку, миру та злагоди вичерпуються.
В ході зустрічі працівники бібліотеки розповіли школярам притчу про толерантність. Учням було запропоновано декілька вправ «Що таке толерантність», «Чим ми схожі», «Компліменти», «Біла ворона», «Емблема толерантності» та інші. На закінчення зустрічі підлітки разом склали «Абетку миру».
У наш час у світі поширюється рух за толерантність, бо вона є необхідною умовою миру і злагоди.





Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар