Ads 468x60px

20 грудня 2016

Запрошуємо на чай

І солодкий, і гіркий
Чай духмяний, запашний.
Зцілить хворь, і як на те
Навіть втому прожене.
Сил нових він додає,
Друзів всіх за стіл зове...
І з подякою весь світ
Славить чудо-еліксир!
Чай - найпопулярніший напій на Землі. «День чаю» відзначається щорічно 15 грудня.
Міжнародний день чаю в основному відзначають країни, в економіці яких стаття про виробництво чаю займає одне їх головних місць — це Індія, Шрі Ланка, Бангладеш, Непал, Китай, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда, Танзанія. Напій отримав найбільше поширення після звичайної води. Титул першовідкривача чаю згідно з стародавніми китайськими легендами по праву заслужив знаменитий імператор Шень Нунг. У літописі правлінь Китаєм він більш відомий як Божественний Землероб. Жив імператор у III тисячолітті до н.е., а тонізуючий напій отримав по чистій випадковості, в принципі не приклавши жодних зусиль. Під час однієї зі своїх прогулянок Шень Нунг, втомлений від літньої спеки, зробив привал під деревцем з ароматними листям. Звідки не візьмись з'явився вітерець, зірвав листок, і той опинився прямо в чаші з прозорою зігрітій сонцем водою. Імператор зацікавився, пробував отриманий напій і прийшов в захват від незвичайного запаху, незрівнянного смаку і свіжого відтінку. Так чай побачив світло. Чи можливо уявити, що зараз ми п'ємо той же чай, який куштував китайський імператор майже 5 тисячоліть тому! Про користь вживання різноманітних сортів чаю написано не мало наукових праць. У багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції. І «День чаю» є чудова можливість згадати про них і приєднатися до численних привітань на адресу всіх тих людей, хто весь цей час працює над тим, щоб у нас на столі був цей чудовий напій. В бібліотеці-філіалу №2 до Міжнародного дня чаю провели для користувачів фітобар «Чай! Здоров’я виручай!» Завідувач бібліотекою-філіалом Олена Підвисоцька ознайомила відвідувачів з історією чаю, лікувальними властивостями фіто чаїв. Зацікавила усіх дегустація чаю на лікарських травах. Бібліотекар Світлана Столярчук зачитала вірші Михайла Пасічника про запашний напій. Учасники заходу поділилися рецептами приготування своїх цілющих напоїв. Адже вони не тільки лікують, піднімають життєвий тонус, але й збирають усіх для спілкування. З днем чаю!


Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар