Ads 468x60px

07 грудня 2016

Презентація книги Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним»

Днями в молодіжному центрі «М-формація» центральної міської бібліотеки відбулася презентація книги Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним».
Презентувала книгу Марина Гримич, прозаїк, доктор історичних наук, кандидат філологічних наук, директор видавництва «Дуліби». Марина Віллівна – член Спілки письменників України, член Канадської спілки етнологів. А ще вона знана бердичівлянам як авторка роману «Фріда», де досить вдало змальовано життя мешканців міста колоритним по національному складу. Шанувальники творчості Марини Гримич пам’ятають її ще з 2006 року, коли вона вперше презентувала свою книгу «Фріда».Книга Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» миттєво стала світовим бестселером, пережила 29 видань на 26 мовах світу. Видання здійснено при сприянні Посольства США в Україні. Переклад з англійської Лукії Зурнаджі.
З 1933 по 1945 рік в Східній Європі було знищено 14 мільйонів чоловік. Книга професора Єльського університету (США), блискучого історика й вправного оповідача Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» присвячена трагічним сторінкам в історії Східної Європи. Український Голодомор, сталінські масові екзекуції, Голокост, розстріл нацистами цивільного населення під час антипартизанських операцій, навмисне знищення голодом радянських військовополонених, післявоєнні етнічні чистки… Два тоталітарні режими здійснювали однакові злочини у той самий час, у тих самих місцях, сприяючи один одному і підбурюючи один одного. Книга «Криваві землі…» одержала 9 перших премій, в тому числі Премію Емерсона в області гуманітарних наук, Літературну премію Американської Академії мистецтв і літератури, 7 раз була удостоєна другої премії і почесних місць в різних номінаціях. На назву цієї книги надихнули рядки із вірша Анни Ахматової «Не бути тобі в живих», написаного в 1921 році після арешту її чоловіка Миколи Гумільова: «Любит, любит кровушку Русская земля». А сам текст «Криваві землі…», який виношувався п'ятнадцять років, написаний під впливом особистої долі і творів Василя Гроссмана, завдяки яким Т.Снайдер зміг зрозуміти, що нацистський і радянський терор був передусім людською історією. Після презентації книги відбулася прес-конференція Марини Гримич з місцевими журналістами та шанувальниками її творчості. На закінчення зустрічі присутні отримали в подарунок книгу Т.Снайдера «Криваві землі…»









Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. По-доброму вам заздримо. У вас була цікава зустріч, важлива тема, про яку варто завжди пам'ятати, та ще і книжки отримали в подарунок.

    ВідповістиВидалити