Ads 468x60px

09 грудня 2016

Клавдія Шульженко: життя, кохання, пісня

Працівники абонементу центральної міської бібліотеки провели літературно-музичну композицію  для любителів творчості Клавдії Шульженко  «Клавдія Шульженко: життя, кохання, пісня.»
Зустріч присвячена легенді естради, співачці, чий голос підіймав бійців в атаки, вселяв упевненість в серця тих, хто наближав Перемогу. Бібліотекарі коротко розповіли про життя та творчість   Клавдії  Шульженко, використовуючи відео слайди та записи пісень. Клавдія Іванівна народилася в Харкові 24 березня 1906 року. Талановита дівчинка хотіла стати драматичною актрисою, а стала улюбленою співачкою мільйонів людей того часу. Щоб не співала Шульженко, вона завжди співала про любов – така душевна, лірична і близька для всіх, хто чув її голос.
Клавдія Іванівна  була справжньою народною артисткою. Справді народною, бо шанувальниками її таланту були не тільки прості громадяни, але й корифеї естради. У 29 років Клавдію Шульженко вже знала вся країна, її пісні публіка сприймала з захопленням. Вона співала не голосом, а серцем. Музичними здібностями Бог дівчинку не обділив, але кар’єра співачки здавалася їй надто дрібною. Вона бачила себе на сцені. Благо драмтеатр знаходився недалеко від будинку Шульженко. В театр Клавдію взяли з першої проби, мабуть, допомогли вокальні дані, інакше важко пояснити, чому зарахували в трупу зовсім молоденьку дівчину, та ще й без будь-якої акторської освіти. Скоро з’ясувалося, що драматичного таланту у Клавдії не було. Її все більше тягнуло на естраду, до пісень, в яких не було довгих монологів та складних партнерських відносин. Поряд з діяльністю в театрі Клавдія Іванівна співала скрізь, куди не запрошували, - в клубах, будинках культури і на літніх майданчиках. Зоряним часом кар’єри Клавдії Шульженко стала Друга світова війна 1941-1945 рр. З перших днів війни співачка почала виїжджати на фронт, вона не знала спочинку і сну, співала на аеродромах, в цехах, і у двадцятиградусний мороз поміж руїн та загиблих товаришів. У перший рік війни Шульженко дала 500 концертів в нелюдських умовах. У неї був незалежний характер, власна думка. Візитною карткою Клавдії Шульженко на довгі роки став «Синий платочек». В останні роки життя актриса сильно хворіла і вже не могла працювати, головною її розрадою був рояль. Клавдія Шульженко померла 17 червня 1984 року. Бібліотечний захід  пройшов  в теплій дружній атмосфері.





Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар