Ads 468x60px

18 листопада 2014

Наш земляк Михайло Чайковський

Він мав п'ятьох дружин і тричі змінював віру - католицтво, іслам, православ'я. Він був шляхтичем, але вирішив бути козаком. Він воював проти Москви на службі турецького султана. Він мріяв про ідеальну Річ Посполиту, де українці були б рівними з поляками.Це про нашого знаменитого земляка – Міхала Чайковського, історичний портрет якого днями був представлений у читальному залі міської бібліотеки. Учасниками заходу стали студенти 3 курсу БКПЕП. Для молоді цікавий той факт , що Міхал (Михайло) Чайковський народився в селі Гальчинець під Бердичевом 29 вересня 1804 року у заможній родині. Однак дід виховав Михася як «щирого аристократа в дусі козацтва та шляхетства". Молодому шляхтичу залишився багатий спадок. То були прекрасні часи для безтурботного гульвіси. "Варшава танцювала, Краків молився, Львів закохувався, Вільно захоплювалось ловами, а старий Київ грав у карти", - згадував згодом Чайковський.
На Чайковського чекала блискуча кар’єра. Його друзями були відомі польські поети Юліуш Словацький та Адам Міцкевич. Він користувався прихильністю самого намісника Польщі великого князя Костянтина Павловича. Але Чайковський не в змозі зрадити собі – він стає до лав польських повстанців 1831р. Лозунг польських демократів, звернений до населення правобережної України: "За нашу і вашу свободу!" зявився саме в цей період.
Обставини змушують Міхала покинути Польщу. У Франції Чайковський розпочав літературну і журналістську кар’єру.
З-під його пера виходить збірка «Козацькі повісті», повість «Вернигора», романи «Стефан Чарнецький», «Українка», «Кошовий», «Гетьман України», «Ганна», «Кірджалі», що видаються кількома слов’янськими мовами. Автор пише жваво й іронічно. Також є підстави вважати, що знаменитий програмний твір кирило-мефодіївців «Закон Божий, або Книга Буття українського народу» – теж робота Чайковського.
Тихе життя письменника не для козака - шляхтича. Та й особисте щасливе життя не складалося - дружини Чайковського чомусь мерли, як мухи. Доля закидає його на Балкани.
Яскравий, рішучий, відчайдушний - Чайковський завойовує довіру турецького султана, приймає мусульманство. Його військові та організаторські якості беззаперечні. На чолі козацького полку, де служили вояки різних національностей, він здобуває численні перемоги в боях під час турецько-російської війни 1853 року. Чайковський (Садик-Паша) стає начальником усіх козацьких формувань Порти. Є свідчення, що у його загонах воювали і бердичівські євреї.
А. Міцкевич першим називає Чайковського «новим Хмельницьким". Така слава дратує вчорашніх сподвижників. Політичне становище змушує Чайковського миритися з Росією.
Російський монарх призначає йому солідну пенсію. Старий вояк безмежно вдячний царю, а от поляки більше не подають руки.
Юна дружина – грекиня подарувала 69-річному Чайковському доньку. Сам цар Олександр II стає її хрещеним батьком. Та не все таке безхмарне: дружина втікає з управителем маєтку, втрачені і матеріальні стимули. До Чайковського підкралась самотня старість.
Зустріч із рідним народом його розчарувала: українці прагнули миру і спокою , і зовсім не хотіли воювати. Так Міхал Чайковський з полководця козаків... зійшов на «пастуха індиків", як він себе називав... На девятому десятку Міхал Чайковський вкоротив собі віку, пустивши у скроню кулю.
"Провідною ідеєю Чайковського було воскресіння старої козацької України... , яка була для нього втіленням найвищих життєвих ідеалів, - писав історик польської літератури Зигмунт Швейковський. 
Молодому поколінню не завадить знати, що відчайдухи, ладні до самопожертви заради України, були і будуть в усі часи. Серед них і наші земляки. Сьоднішня історія – яскраве тому свідчення.
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар