Ads 468x60px

21 листопада 2014

Яскрава свічка гине теплим жаром

Пам’яті мільйонів українців, які загинули страшною смертю від голоду у 1932-1933 роках ми присвятили годину жалоби «Хай  нагадує свіча…». Пройшло багато років від тієї трагедії. Але й сьогодні не можна без болю згадати страшні муки і переживання українського народу. Ще довго- довго  будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті - своїм дітям спогади про тих, хто залишив земне життя у пекельних муках. В ті чорні роки сталінської люті Україна недолічилась мільйонів…

1933-й - найчорніший час в історії України. Адже ніде в світі не було зафіксовано голоду, що випав тоді на долю однієї з найродючіших країн. В руках, що виростили хліб,  кати  не залишили і зернини. Не минуло лихоліття і наш край. В  Бердичеві, як і по всій країні, в цей час населення потерпало від голоду. У місті було введено знижені норми видачі хліба. На дев’яти підприємствах люди пухли від голоду. В дитячому будинку померла 31 дитина. В місті їжу ховали в стінах, їх робили подвійними і туди засипали зерно, в ночі варили якусь кашу, а на ранок все прибирали, щоб ніхто не знайшов і крихти. Як свідчать очевидці, на базарі продавався холодець з людських кінцівок. Люди вмирали на дорозі. Трупи лежали незахоронені по декілька днів. В селах Бердичівського району була ще страшніша ситуація, ніж в самому місті. Вимирали цілі сім’ї. Були зафіксовані  випадки людоїдства. Для порівняння: під час Великої Вітчизняної війни загинуло 160 жителів села Озадівка, під час голодомору - 700. Ці пекельні цифри б’ють набатом у серце кожного, неначе молот.
Про страшні муки і переживання українського народу в 1932-1933 рр. й досі відомо не так багато. Довгий час писали, свідчили, згадували передусім за кордоном. В Україні про голодомор не дозволяли говорити. В історії  швидким пером писались гімни і хорали,  а  страшні  пекучі  сторінки  історії  замовчували.
День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій  запроваджений  згідно з Указом Президента України   від 26 листопада 1998 року і відзначається щорічно в 4-ту суботу листопада. Ми повинні пам’ятати кожну трагічну сторінку нашої історії, кожного загиблого, щоб подібне жахіття більше ніколи не повторилося.
А ті, хто вижив, будуть пам’ятати,
Як голодом морили чесний люд.
Бо ж пам’ять у народу не забрати...
Й не знищити, не змити, наче бруд.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Пам'ятаймо цю страшну сторінку нашої історії. Бібліотекарям спасибі, за гарно проведений захід.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Патріотичне виховання - одна із важливих функцій роботи бібліотеки. Сьогодні це актуально, як ніколи. Ми не маємо права забувати мільйони загиблих у ті страшні роки. Наше покоління - це та ланка, яка повинна зберегти цю пам"ять і передати майбутнім поколінням.

      Видалити