Ads 468x60px

13 листопада 2014

Інновації в бібліотеці – вимога часу


Треба почати ділитися ідеями, бо на рівні слів нічого не відбувається.

День професійного спілкування пройшов у центральній міській бібліотеці для дорослих. Всі присутні жваво долучились до обговорення, тому що ми говорили про сучасну бібліотеку, про вимоги до сучасного бібліотекаря, а також про те, що треба зробити для того, щоб бібліотека була потрібною громаді. Адже майбутнє бібліотек неможливе без позитивних змін та інновацій. Це вимога часу.
Попри всі наші проблеми, бібліотеки залишаються важливими інформаційними і дозвіллєвими центрами для громади нашого міста. Окрім цього ми сьогодні виконуємо і багато інших функцій, серед яких освітня, соціальна, культурно-просвітницька, краєзнавча.
Провідний методист ЦБС Тетяна Кущук у своєму виступі наголосила, що сучасна бібліотека – це поєднання традиційних фондів, електронних носіїв інформації і, звичайно, інноваційних форм обслуговування. У наш економічно нестабільний час майбутнє бібліотеки багато в чому залежить саме від бібліотекаря, від його бажання змінюватися. Тому сьогодні, щоб довести свою необхідність, ми часто змушені займатися справами, які раніше не робили. Ми повинні шукати і використовувати нові форми роботи, які б дозволили зацікавити і об’єднати нашу громаду. Методист звернула увагу бібліотекарів на так зване «третє місце» - це публічні місця, які є ні домом, ні роботою (це кафе, парки, клуби, інші креативні простори), де люди можуть поспілкуватися, попрацювати, гарно провести свій вільний час, зустрітися з цікавими особистостями. На нашу думку, бібліотека якраз і повинна сьогодні стати цим «третім місцем» для жителів і гостей нашого міста. І наше завдання зробити все, щоб людина, яка одного разу відвідала нас, хотіла сюди повернутися знову.
В своєму виступі Валентина Лукашук, завідуюча абонементом, розповіла про інновації, які ми впроваджуємо в роботі з читачем. Сьогодні ми маємо змогу використовувати нові можливості завдяки перемозі у третьому раунді Програми «Бібліоміст». Ми отримали сучасне технічне забезпечення і доступ до глобальної мережі, що дало змогу не тільки розширити спектр наших послуг, а й залучити нових читачів. Skype-конференції, skype-вікторини та інші он-лайнові заходи стали дуже популярними серед наших користувачів.
Сучасна молодь живе в е-світі, тому нам потрібно не відставати від неї, а навіть і де в чому випереджати її. Тому ми маємо не тільки допомогти читачам отримати доступ до інформації, а в разі потреби, допомогти в оформленні заявок, документів на ЗНО, е-вступ, на конкурси тощо. Саме про це в своєму виступі наголосила завідуюча юнацьким відділом Світлана Леонєнкова.
Завідуюча читальним залом Алла Томчук звернула увагу присутніх на те, якими є ознаки сучасного бібліотекаря. Стереотип радянських часів про «бібліотекаря - жінку у сірому одязі й окулярах, яка постійно сидить за столом, зранку і до вечора, і постійно читає» вже не актуальний. Адже сучасний бібліотекар має бути і піарником, і комп’ютерником, і педагогом, і психологом. Сучасний бібліотекар активно використовує Інтернет-технології в своїй професійній діяльності, веде свій власний блог або блог бібліотеки, читає та коментує блоги інших людей, під час пошуку інформації в Інтернеті використовує не тільки Google а й Ask., Bing, Yahoo, веде електронну переписку.
Бібліотека – це організм, який не може існувати окремо від суспільства, тому вона повинна змінюватись разом із ним. Так як кисень потрібен людині, щоб жити, бібліотеці потрібні читачі. Саме для них ми працюємо, пишемо гранти і виграємо, використовуємо інновації, втілюємо в життя різні проекти, опановуємо найперспективніші технології. І не має значення, як будуть в майбутньому називатися наші заклади – бібліотека, медіатека чи ще якось по іншому, головне, що на першому місці у нас завжди буде читач і його потреби.
Blog Widget by LinkWithin

4 коментарі:

  1. Так який же він сучасний бібліотекар?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми – хранительки вічної мудрості
      І невдячної справи подвижниці.
      Ми – чарівні своєю привітністю,
      І людей любим більше, ніж літери.
      Наші душі наповнені ніжністю.
      В інформації морі ми – лідери.
      Ми веселі і жарти цінуємо,
      І на моду увагу звертаємо.
      Ми співаємо і танцюємо,
      І повірте, ціну собі знаємо.
      Завітайте до нас, переконаєтесь!

      Видалити
  2. Олена Сергіївна16 листопада 2014 р. о 18:55

    Продуманий семінар і я дізналась багато цікавого.

    ВідповістиВидалити
  3. Можна зробити висновок, що наша бібліотечна система наповнена інноваціями. Це гарний результат нашої роботи. Цим можна пишатися.!

    ВідповістиВидалити