Ads 468x60px

06 грудня 2013

Майстер, який перехитрив дерево

Cоціальне  партнерство  центральної міської  бібліотеки  і історичного  музею міста – це формула успіху. Працівники нашої бібліотеки намагаються підтримувати цікавість до книгозбірні  з боку громади шляхом розширення спектру послуг, що надають бібліотеки. А саме,  цими днями працівники бібліотеки разом  із працівниками музею та при сприянні очільниці культури міста пані Олени  Петрівської  організували та провели  бібліотечно-музейне ревю під назвою  «Майстер, що перехитрив дерево». Це відкриття персональної виставки  нашого талановитого земляка  Валерія Земнухова.
Бердичів завжди славився  визначними історичними подіями, а також  талановитими людьми, які тут живуть і працюють, які творять його історію. Чільне місце серед таких належить  і нашому сучаснику, майстру народного мистецтва, члену  Союзу художників України  Валерію Земнухову,  у якого  є така гарна традиція: відзначати свій ювілей відкриттям нової персональної виставки.                              
Народився майстер у нашому місті в родині, яка виховувала трьох синів. Батько Георгій Леонтійович працював токарем  на верстатобудівному заводі «Комсомолець», мати  Галина Никодимівна  виготовляла паперові квіти, заробляючи цим на життя.  Допомагали їй всі члени родини.  Найменший Валерій виконував нескладну роботу – виготовляв листочки квітів.  Так вже в ранньому дитинстві йому була надана можливість зробити перший дотик  до  творчого мислення, дістати перший урок  по єднанню кольорів  та створенню різних форм, не важливо, що паперових.
Склалося так, що шлях до творчої праці  ювіляр пройшов не через вивчення малювання та теорії мистецтва, а через цікаву професію модельника, якою оволодівав у модельному цеху того ж  заводу «Комсомолець».  За освітою технолог меблевого виробництва, він усе своє життя водночас з основною роботою на виробництві займався художнім моделюванням з деревини. Крок за кроком, від простих робіт  до більш  складних, і йому поталанило створити свою особисту, нову сторінку в художній деревообробці.  І як результат у 1996  році виходить Постанова Секретаріату Спілки Художників України про присвоєння Валерію Земнухову  звання майстра народного мистецтва.
Того ж року  студія «Образ» національної телекомпанії України  демонструвала програму про бердичівського майстра.  Згодом  відбулась персональна виставка у салоні «Кольори» на території  Києво-Печерської  лаври.  Виставки робіт автора – це  світ, наповнений радістю життя та барвами натхнення.  У жовтні  2009 року  матеріал про нашого талановитого  земляка був розміщений  у  науково-краєзнавчому збірнику «Велика Волинь», що видається з 1902 року у місті Житомирі.  А у 2010 році  за художні вироби його прізвище займає почесне місце в енциклопедії сучасної України.
Унікальність робіт нашого земляка  полягає в тому,  що йому вдалося поєднати  школу  шпонкової  мозаїки  з  об’ємним  відтворенням.   Тобто пласкі фігури  наче  ожили,  отримавши форму.
Але майстер не зупиняється на обраній формі мистецького самовираження, і як наслідок  у березні 2011 року в приміщенні міського Палацу культури ім. А.О. Шабельника відкрилась  виставка його художніх  фотокартин  під назвою "На берегах Гнилоп'яті", яка відкрила ще одну грань мистецького таланту Валерія Земнухова. 
Валерій  Земнухов - людина широкого світогляду. Сьогодні  окрім  художнього моделювання і фотосправи, до його мистецьких вподобань додалася ще й поезія. У творчій скриньці автора поки що небагато поетичних творів, але вони заслуговують на увагу. Майстра хвилюють   проблеми українського села, тема голодомору; багато рядків він присвятив своїй неньці.
На зустріч були запрошені шанувальники творчості  майстра, його колеги по цеху, жителі і гості міста. Всі присутні мали змогу насолодитися унікальними  роботами майстра, адже  із шматка звичайного  дерева  він  творить високе  мистецтво.
Ми щиро вітаємо ювіляра і бажаємо, щоб музи натхнення й творчості надовго оселились у  його майстернях. Бажаємо удачі, примноження творчих здобутків, і завжди одержувати задоволення від своєї роботи.
Використані відео та фотоматеріали телерадіокомпанії ВІК та сайту Мій Бердичів
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Це прекрасно, що наше місто славиться талановитими людьми. Валерій Земнухов займається досить цікавими справами, які привертають увагу. Бажаємо успіхів в улюбленій справі. Бібліотекарі бібліотеки-філії №5.

    ВідповістиВидалити