Ads 468x60px

11 вересня 2014

Він завжди актуальний і цікавий

На початку ХХ ст. українське письменство зробило рішучий прорив у культурний простір модерної Європи. Цим перед усім завдячуємо яскравим та самобутнім талантам Л. Українки, О. Кобилянської, М. Коцюбинського.
Михайло Коцюбинський – один з найоригінальніших українських прозаїків. Блискучий новеліст, він серед перших в українській літературі усвідомив потребу її реформаторства в напрямі модерної європейської прози. Саме Коцюбинського Панас Мирний назвав «великим майстром рідного слова», що, як «будівничий, виводив свої мистецькі твори, повні великого художнього смаку, глибокої задуми і безмірно широкої любові до людей».Хоча творчий доробок М. Коцюбинського добре відомий українському читачеві, він не перестає дивувати нас багатством і витонченістю художнього слова. Його життя і творчість були наснажені невситимими пошуками краси – у літературі й мистецтві, у природі, людях, побуті. Значною мірою світ, відкритий і осягнений М. Коцюбинським, був світом мрій, вражень, гри розбурханої поетичної уяви, осяянь творчої думки. Його легко відстежити в біографії, відчути в багатьох творах, які необхідно перечитувати очима Нового часу, нових поколінь, естетичних критеріїв інших епох. Однаково дбайливо й уважно він ставився до кожної зображеної у своїх творах людської історії, до кожного героя – усіх їх любив, по-своєму проживав їхні долі.
Життєвий досвід М. Коцюбинського, глибоке знання ним людської психології, письменницький талант допомогли йому змалювати такі яскраві картини людського життя, які хвилюють нас і сьогодні. Особливу увагу автор звертав на формування людського характеру, становлення національної особистості. При цьому з незмінною повагою ставився до національного й загальнолюдського в усіх його виявах. Завдяки цьому твори великого класика містять величезний націотворчий потенціал і мають неоціненне значення для реалізації в сьогоднішній Україні виховних потреб.
Ушановуючи славне ім’я письменника, віддаючи належне його творчому генію, ми щоразу уважніше вчитуємося в уже знайомі сторінки його життя і творчості, знаходимо нові джерела, аби збагатитися знаннями про нього та глибше осягнути всю велич творчих звершень. Безумовно, будь-який талант формується не на пустому місці, вбирає в себе знання про світ, його історію, культуру, духовні надбання попередніх епох і своєї доби, аби піти далі, піднятися вище, підкорити свій творчий Олімп, збагатити й примножити духовні скарби свого народу й людства.
Коцюбинський зумів створити стиль, який став першорядним здобутком новітньої української прози, відкрив обшири для творчих пошуків наступних поколінь письменників і дослідників літератури. Безсумнівним є його провідне місце в каноні новочасної української словесності. Через те відкриті ним художні світи завжди вабили і вабитимуть українського читача.
Як справжній майстер, Коцюбинський завжди цікавий і актуальний. Як класик національної літератури він достеменно не пізнаний, що відкриває перспективи все нових прочитань і перечитувань його творів. Правда, історики літератури не зуміли належно оцінити його неповторну і вартісну прозу. 
До 150-річчя від дня народження письменника в читальному залі центральної міської бібліотеки організовано книжкову виставку «Життєве кредо Михайла Коцюбинського». Тут всі бажаючі можуть познайомитися з літературою про життя та творчість письменника, його творами.
Blog Widget by LinkWithin

6 коментарів:

  1. Багатий внутрішній світ М. Коцюбинського розкривається у його роздумах і почуттях. Особливо мені подобається його твір "Харитя". Раджу усім прочитати хоча б один із творів цього письменника.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Він любив свій край і свій народ, тому невипадково його називають поетом краси природи та краси людської душі.

      Видалити
  2. М. Коцюбинський мені подобається тим, що він щиро співпереживає героям у своїх творах. Також письменник підводить читача до висновків із прочитаних ситуацій у своїх творах. Щиро дякую за інформацію.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Згодні з вами, автор завжди намагався заглибитися у внутрішній світ своїх героїв, він не тільки продовжував традиції своїх попередників, а й по-новаторському розвивав їх.

      Видалити
  3. Олена Сергіївна7 жовтня 2014 р. о 19:46

    М. Коцюбинський і мені подобається. У нього дуже цікава та повчальна проза.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, соціально-психологічні новели Коцюбинського є дуже повчальними. А ще його вважають одним із найкращих наших письменників-мариністів.

      Видалити