Ads 468x60px

14 січня 2013

Василів день


Яскраві і веселі зимові святкування, якими розпочався новий календарний рік - Новоріччя, Різдво й обов’язково Старий Новий рік, повертають нас у дитинство, приносять у наше життя чаруюче відчуття казки, свята, сподівання й очікування перемін . За православним календарем 14 січня - це свято на честь святого Василія Великого. Цей день збігається з першим днем нового року за старим календарем, тому з ним пов’язано у народному побуті дуже багато звичаїв та прикмет. Напередодні наші пращури святкували Щедрий Вечір, або свято Маланки, щедрували, співали пісень – щедрівок, ходили в гості, ворожили. Наступного дня молодь ходила засівати, посипаючи у хатах зерном «на щастя, на здоров’я, на нове літо», бажаючи господарям «жита, пшениці і всякої пашниці». Святий Василь вважається покровителем землеробства. Ось чому вдосвіта чоловіки засівають збіжжям оселі.

Перший посівальник на Новий рік звичайно буває й першим «полазником» - тим, хто приносить щастя. За народним віруванням, дівчата щастя не приносять, тому і посівати вони не повинні ходити.
До нашої бібліотечної оселі сьогодні теж завітали посівальники. Дівчата першим пропустили гарного парубка, а потім зайшли самі. Вони жменями розкидали пшеницю і голосно співали дуже гарних щедрівок. Серед них нам приємно було бачити наших читачів.
Закінчили вони свою щедрівку такими побажаннями: Нехай кожна ваша справа має гарний початок, і ще кращий кінець. Вас вітає фольклорний ансамбль «Вінець».
Привертає увагу наших користувачів виставка-вітання, де представлена література про звичаї і обряди українського народу, пов’язані зі святами зимового циклу.
Прийміть наші вітання з Новим роком та святом Василя й Маланки! Щастя на довгі літа! Засіваймо спільно ниву життя добром, справедливістю, радістю. Хай здоровиться всім і кожному!
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар