Ads 468x60px

23 січня 2013

Соборність: тернистий шлях до мрії

Щорічно 22 січня весь український народ відзначає День Соборності  і свободи як шану тому вікопомному Акту Злуки, коли були зламані кордони між двома українськими республіками. Маємо надію, що будуть зруйновані кордони і в душах українців, й вони об'єднаються заради однієї величної мети - побудови економічно та духовно багатої, вільної  й соборної України. 
 Для українського народу, який століттями був позбавлений власної державності,  проблема Соборності  завжди була актуальною.  Так  трапилось,  що  на  протязі  багатьох  століть  історичного  розвитку  Україна  не  мала  власної  державності  і  єдиної  території.  Українські  землі  в  різні  періоди  належали  багатьом  державам.
День 22 січня 1919 року назавжди залишиться  в історії  українського народу як свято Соборності  України. На довгому і тернистому шляху нашого народу до заповітного ідеалу соборності злука УНР і ЗУНР  - подія великого історичного значення.  
Урочисте святкування об’єднання двох республік було  призначене  на 22 січня.  Мабуть, це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного  ІV універсалу Центральної Ради, згідно з яким Українська Народна Республіка  проголошувалася самостійною незалежною державою.  Саме того зимового дня в золотоверхому Києві  під перегук дзвонів Святої Софії  було ухвалено рішення  про об’єднання двох,  розділених історичною прірвою   гілок   українського   народу.  В Універсалі Директорії УНР  наголошувалося:  «Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».
Злука,  єднання,  соборність  -  ці  поняття  й  нині,  коли  країна  є  єдиною  і  незалежною  державою,  приймаємо  як  надто  важливі  і  актуальні. Незважаючи  на  труднощі,  ми  будуємо Україну.  І  тоді  осягнемо  все,  про  що  мріяли  тривожними  століттями  наші  предки.           
22 січня починається наша єдність.  Витерти її з пам’яті  вже не змогли події  наступних місяців, років, десятиліть. Тому що народ, який хоч раз в історії скуштував своєї державності, непідлеглості, не забуде  смак волі і буде знову і знову прагнути до неї. 
 22 січня в актовій залі музичної школи представники  міської влади, громадськості та учнівської молоді міста зібралися, щоб згадати ті давні,  але незабутні сторінки  нашої історії.
Бібліотекарі центральної міської бібліотеки  разом  з працівниками музичної школи та міського Палацу культури ім. Шабельника підготували і провели історико - музичну композицію  "Соборність: тернистий шлях до мрії". 
У своїй промові перший заступник міського голови Іван Омелянович Демусь відмітив важливість проголошення акту злуки ЗУНР і УНР, що стало переломним моментом у створенні єдиної української держави та допомогло розбудити національну свідомість народу.
День 22 січня 1919 року назавжди залишиться  в історії  українського народу як свято Соборності  України. На довгому і тернистому шляху нашого народу до заповітного ідеалу соборності злука УНР і ЗУНР - подія великого історичного значення, - відмітила у своєму виступі вчитель історії ЗОШ №1 Людмила Вікторівна Яницька.
З інформацією про історичне значення Акту Злуки, про боротьбу українців за незалежність і волю та віковічне прагнення до єдності розповів вчитель історії ЗОШ №6 Андрій Петрович Марківський.
До Дня Соборності та Свободи України в бібліотеках міста проводились тематичні заходи, присвячені цій знаменній даті, спрямовані на патріотичне виховання молоді, осмислення історичного досвіду боротьби українців за свободу, незалежність, державність.
Від громадськості міста було покладено  квіти до пам’ятника генію української нації, великому Кобзарю та до меморіальної дошки українському політику, державному діячу, Герою України В’ячеславу Чорноволу.
Свою творчість глядачам дарували вихованці та вчителі музичної школи, артисти міського Палацу культури та духовий оркестр 26-ї Бердичівської артилерійської бригади.   
День Соборності - це свято всіх регіонів, всіх громадян багатоетнічної Української держави, всього світового українства. За свою багатовікову історію український народ, обороняючи власні кордони, свободу й гідність, ніколи не спокушався на чужі землі, не прагнув підкорити інших, не нав'язував їм своєї волі. Він завжди жадав миру, злагоди й братерства.
Сьогодні ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, щоб показати нашим пращурам, що ми — гідні нащадки.
   Вітаємо  Вас зі святом! Здоров’я  вам, миру, добра, злагоди  і єдності!
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Доля України, її майбутнє залежить саме від єднання усіх, хто проживає на терині нашої держави.

    ВідповістиВидалити
  2. Віримо в те, що розум, воля та любов до рідного краю згуртують нас для здійснення високої мети – процвітання України та щасливого життя нашого народу.

    ВідповістиВидалити