Ads 468x60px

12 січня 2017

Різдвяні посиденьки

Віншую Вас нині добром і достатком
Хай в Вашій родині співають колядки
Усмішка хай щира Ваш день звеселяє
Добра, ласки, миру! Христос ся рождає!

Різдво – одне з найкрасивіших зимових світ. Це свято приходить до людей морозної ночі у світлі небесних зірок. Вся Україна святкує Різдво Христове, або як кажуть Коляду. Діти гурбою ходять по знайомих, сусідах і хрещених та співають господарям колядки, тим самим віншують кожному гарної долі.
Кому з нас не знана ця похідна і простенька колядка:
        
       Коляд,коляд, колядниця,
        Добра з медом паляниця,
А без меду не така –
   Дайте, дядьку, пятака!
Свято української Коляди відзначається впродовж двох тижнів – із 7 по 19 січня . Це період так званого зимового повороту сонця. В народі казали: «Сонце на літо, а зима на мороз». Колядників частували солодощами та вручали подарунки. З метою дотримання традицій бібліотечні працівники на чолі з завідувачем відділу обслуговування центральної міської бібліотеки Лукашук В.Ф. влаштували різдвяні посиденьки «Добрий вечір, щедрий вечір» для читацького об’єднання «Гармонія». Присутні дізналися більше про традиції свята, які саме колядки слід виконувати, а які вірші-пісні взагалі не можна відносити до колядок. Різдво Христове — це велике свято, яке займає чільне місце у кожній родині. Його шанують і дорослі, і діти. Особливо трепетно до Різдва ставляться люди старшого віку, для яких це свято — зустріч з дитинством, багатими традиціями свого родоводу.  Учасники зустрічі  здійснили невеличку подорож в різні країни Європи і дізналися як  там святкують Різдво. Віртуально побували на святі  у Німеччині, Франції, Англії, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Польщі, Словаччині, Чехії та інших країнах.  Ведуча Валентина Федорівна розповіла які традиції існують в цих країнах, що являється основним атрибутом свята. У багатьох європейських країнах існує поняття різдвяних канікул - неодмінної зимової відпустки для дітей і дорослих, що триває з 24 або 25 грудня до перших чисел нового року. На «Різдвяних посиденьках» було все: і духмяний чай  з цукерками та печивом, і привітальні різдвяні віншування. Учасники і гості були дуже активні. Вони виконували щедрівки, колядки та українські пісні. А учасниця читацького об’єднання «Гармонія» О.М. Протасевич прочитала присутнім свої нові вірші зимової тематики. Година спілкування пролетіла непомітно, бо наповнена була увагою і теплом. Учасники зустрічі дякували бібліотекарям за прекрасно організований вечір і бажали один одному добра, миру у серцях, душах, спокою, усіх благ, Божого благословіння.#EULIB



















                                               
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Спасибо за пост. Приятно ощутить, даже из далека, домашнюю атмосферу читательского клуба. В любой стране Рождество - это семейный праздник. Желаю вашему клубу почаще собираться за большим семейным столом. А библиотекарям хочу сказать огромное СПАСИБО за их работу. Часто вспоминаю вас. Удачи всем!

    ВідповістиВидалити
  2. Спасибо за пост. Приятно ощутить, даже из далека, домашнюю атмосферу читательского клуба. В любой стране Рождество - это семейный праздник. Желаю вашему клубу почаще собираться за большим семейным столом. А библиотекарям хочу сказать огромное СПАСИБО за их работу. Часто вспоминаю вас. Удачи всем!

    ВідповістиВидалити