Ads 468x60px

17 квітня 2014

Український романтик Микола Гоголь

Гоголь наш, велике серце!
Ти за правду зносив гніт.
Вірив ти: народ твій буде
Першим з перших на весь світ!
Проти панства, кріпосництва
Йшли з тобою в лютий час:
Пушкін - друг твій і учитель,
Твій сердечний друг - Тарас.


Промайнуло дві сотні років з дня народження Миколи Васильовича Гоголя, але досі його життя і творчість – тема гострої полеміки, а також фантазувань, перемішаних таємницями та легендами. Гоголь – письменник, відомий на весь світ. В його творчому доробку величезна кількість найвидатніших творів. Напевно, справедливо,спираючись на факти його життя, назвати його наймістичнішим письменником ХIХ ст.
Про його життя написано багато, але не так часто пишуть про його любов до України. Можливо, це обумовлено тим, що не тільки Україна, а й Росія та Польща вважають Миколу Васильовича Гоголя своїм народним надбанням.
Гоголь був корінним українцем, відчував себе тісно пов’язаним зі своїм рідним краєм. Його край був наповнений земними плодами. Люди, які населяли цей край, були здебільшого вільними козаками. І, як нащадок запорожців, він оспівав героїчні подвиги козацтва своєю неповторною прозою, що увібрала барви живої народної мови. І, позбавлений можливості дати вихід у світ своєму талантові рідним словом, Гоголь виїхав до Росії і писав російською мовою, мовою Пушкіна, адже саме він побачив у ньому талант, підтримав і цим осяяв його життя. Пушкін був першим читачем усього, що писав Гоголь, - це ще одна причина писати російською мовою. Але без України не було б Гоголя, не було б його "Вечорів на хуторі біля Диканьки", повісті "Тарас Бульба", збірки "Миргород" та інших творів. Однак дослідники й досі сперечаються, який же письменник Гоголь - російський чи український? У його творчості багато українських мотивів, але писав він російською мовою.
Микола Васильович Гоголь ніде і ніколи в житті не принизив і не зневажив рідну мову, а збагачував нею свої твори. Тарас Шевченко все життя бачив у ньому друга й брата. В Україні проминуло дитинство і юність Гоголя, звідси він виніс свої перші враження про життя, тут уперше зародилась в ньому любов до фольклору, театру. Тому Микола Гоголь - наша національна гордість, і ми вважаємо українським письменником. Кожен автор йде своїм шляхом. Власне правдивим шляхом йшов і Гоголь, був вірний своєму народу. Залишивши Україну, мучився і страждав, але не згубив свою душу, не скорився, а спалив себе, присвятивши життя знедоленому народу.
Виставка-знайомство «Художній світ Миколи Гоголя», що діє у центральній міській бібліотеці, розкриває сторінки життя письменника, його зв'язок з Україною, вплив України на його творчість.
На виставці поряд із знайомими і популярними представлені також менш знані твори Гоголя з описом традицій, звичаїв та українського побуту. Наші користувачі мали змогу також ознайомитися з презентацією «Гоголівські таємниці», метою якої було відкрити для українського читача невідомого Миколу Гоголя.
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Микола Гоголь для нас знайомий незнайомець.Все його життя, його спадщина - суцільна таїна, творчість Гоголя привертає увагу багатьох поколінь.Дискусії навколо творів майстра та його імені й досі тривають. І це закономірно, тому що Гоголь - справді "цілий світ", великий і різнобарвний.Гоголь - великий чародій слова, ясновидець, який мав дар проникати в таємницю душі людської. Краще за все про письменника розкажуть його твори.

    ВідповістиВидалити