Ads 468x60px

22 жовтня 2014

Це цікаво…

21 жовтня в Великобританії широко відзначають День яблука (Apple Day). В цей день можна побачити і скуштувати сотні різних сортів яблук, прийняти участь в забавних конкурсах, наприклад, на саму довгу стрічку шкірки, яка отримується при очищені яблук…
Яблуко - не просто дуже популярний фрукт, це символ пізнання, спокуси, любові і родючості. Напевно, ні з одним із фруктів не пов'язано стільки міфів і легенд, як з яблуком. Пам'ятаєте легенду про змія-спокусника, дерево пізнання зла і добра? А казку з дитинства про молодильні яблучка, що дають вічну молодість і красу? Або історію про богів і яблуко розбрату, яке викликало серед них переполох, через що почалася Троянська війна? Закон всесвітнього тяжіння, відкритий Ньютоном, теж не трапився б без цього фрукта. У слов'янському фольклорі безліч пісень і прислів'їв, присвячених «райському фрукту». Та й в сучасному світі куди без «надкушеного» яблука Apple! Втім, це і не дивно, яблука, мабуть, є найпоширенішими фруктами в світі, яблуко в багатьох країнах-це перший фрукт, який дитина пробує в своєму житті. Саме дикі яблуні стали одними з перших плодових дерев, які були культивовані людиною. Вважається, що це трапилося в Малій Азії, звідки їх завезли в Палестину та Єгипет, а в подальшому-древній Рим і Грецію. А за пару століть до нашої ери вже вирощували не менше 25 сортів яблук.

Зрештою, яблуко - це кулінарний хіт: його використовують для салатів, закусок, супів і других страви, з нього варять варення та джеми, додають у компоти та муси, це прекрасна начинка для пирогів, тортів і запіканок. «Райський фрукт» хороший і в свіжому, і приготованому вигляді.

А що зможемо ми зробити в цей день? Посадити яблуню в своєму саду або приготувати чудовий яблучний тарт.

Для тіста: 300 г борошна, 80 г цукрової пудри, щіпка солі, 1 жовток, 160 г вершкового масла, рослинна олія для змащення форми.

Для начинки: 2-3 стол. ложки панірувальних сухарів, 400 г солодких яблук, сік одного лимону, 100 г охолодженого вершкового масла, 75 г цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 150 г борошна, щіпка молотої кориці.

Приготування:
1. Замісити однорідне тісто з муки, цукрової пудри. Добавити сіль, жовток, м’яке вершкове масло, 2-3 стол. ложки холодної води. Тісто завернути в харчову плівку і покласти в холодильник на 40 хвилин. Форму діаметром 24 см змастити олією.

2. Яблука вимити, за бажанням можна почистити, нарізати тонкими шматочками та збризнути соком лимону і дати постояти. Для посипки нарізане кубиками охолоджене вершкове масло викласти в миску. Добавити цукор, ванільний цукор, муку, корицю і розтерти руками до одержання кишкоподібної маси. Духовку нагріти до 1800.

3. Тісто розкачати і викласти в форму, сформувавши бортик. Наколоти виделкою, посипати сухарями. Зверху викласти яблука і рівномірно розподілити посипку. Тарт випікати біля 30 хвилин. За бажанням перед подачею посіпати цукровою пудрою.

Багато художніх творів присвячено саме цьому плоду. Так, в основу оповідання І. О. Буніна «Антонівські яблука» лягли враження від відвідування Буніним маєтку свого брата. Оповідання починається описом ранньої погожої осені. «Пам’ятаю ранній, свіжий, тихий ранок… Пам’ятаю великий, весь золотий, підсохлий і поріділий сад, пам’ятаю кленові алеї, тонкий аромат опалого листя і запах антонівських яблук…»
Шедеврами української поезiї стали вiршi Максима Рильського раннього перiоду, серед яких "Яблука доспiлi, яблука червонi!" сприймається з особливою глибиною i хвилюванням.

Книга сучасної новелістки Любові Пономаренко «Синє яблуко для Ілонки» отримала визнання експертів рейтингу «ЛітАкцент року-2012» як одна з кращих книжок .
Проза Любові Пономаренко-самобутнє явище в сучасній українській літературі. Показово, що програма загальноосвітньої середньої школи передбачає знайомство учнів із новелістикою Любові Пономаренко. Бо такі твори вчать мислити, виховують мовно-естетичні смаки читачів. Твори Любові Пономаренко належать до таких, які хочеться перечитати і щоразу знаходиться щось, що торкає і вражає найпотаємніші куточки душі. Лише зовні новели Любові Пономаренко - сучасний матеріал. Насправді вік їхній - тисячоліття. Там - таїна українського люду - роду, там - важка доля наша. Треба дуже знати й любити наш народ, щоб так писати.
Blog Widget by LinkWithin

7 коментарів:

  1. Шанувальник бібліотеки23 жовтня 2014 р. о 12:04

    Я ще знаю, що День яблука — неофіційне свято в США, яке щорічно відзначають 20 лютого. Якщо згадати Біблійську Єву, то стає зрозуміло, чому саме яблуко удостоїлось у американців такої шани - мало який фрукт так вплинув на людське життя, як «запретный плод» — яблуко. Дякую за інформацію.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дійсно, яблуко - справді унікальний фрукт, "яблуко розбрату" стало причиною війни, на гербах багатьох країн теж є цей фрукт. Та й, мабуть, немає людини, яка б не любила цей фрукт!

      Видалити
  2. Дякую, було цікаво і смачно)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ілона, ми намагаємось все робити для того, щоб нашим читачам було цікаво. Приємно, що сьогодні ще й було смачно.

      Видалити
  3. Дуже смачний рецепт яблучного торта. Дякуємо. Бібліотекарі бібліотеки-філії №5.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олена, сподіваємось торт сподобався вашим домашнім. Приємного смаку!

      Видалити
  4. Яблучний пиріг дивитися абсолютно чудово, дуже подобається обстановка торті теж. Я хотів би, щоб з'їсти це.

    Італійський ресторан в Тель-Авіві

    ВідповістиВидалити