Ads 468x60px

15 жовтня 2014

Козацький дух непереможний

З давніх-давен серед багатьох християнських свят одним із найшанованіших є Покрова Пресвятої Богородиці. Святий Покров Богородиці став символом опіки і заступництва. Божу Матір вважали також своєю покровителькою й наші запорізькі козаки. Тому це свято інколи називають ще Козацькою Покровою, адже саме в цей день, 14 жовтня, ми відзначаємо День українського козацтва. Запорожці збудували 12 церков, що носили ім’я Святої Покрови. У них щороку всім козацтвом відзначали свято Покрови. У цей день козаки також обирали нового отамана. У важкі часи українці завжди зверталися в своїх молитвах за допомогою до Матері Божої. І сьогодні, у цей неспокійний 2014 рік, ми теж із щирим серцем і любов’ю звертаємось до неї:
                   

«Матінко Божа! Я тебе молю:
Дай Україні добрую долю!..
Ти захисти нам матір-Вкраїну,
Не дай зробити з неї руїну.
З колін підвестися нам поможи,
Вкраїну вільну нам збережи!»

Цими днями Президент України П.Порошенко своїм Указом установив відмічати щороку 14 жовтня День Захисника України. З цієї нагоди сотні бердичівлян зібралися на Центральній площі. Вони прийшли, щоб долучитися до цих свят, щоб патріотичними піснями і спільною молитвою просити миру для нашої країни.
Хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять тих, хто загинув, виборюючи свободу, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.
На святі були присутні представники різних конфесій. Зі сцени вони молилися за мир у серці і в душі кожного з нас, в Україні, в усьому світі. Разом з настоятелями церков молилися дорослі, молодь, діти – всі молилися за мир в Україні, за припинення війни, за здоров’я кожного бійця, який щосекунди, ризикуючи власним життям, захищає нашу свободу.
На честь загиблих героїв прозвучала пісня-реквієм «Пливе кача по Тисині», яка стала неофіційним гімном Майдану. Свою творчість усім присутнім дарували солісти міського Палацу культури, учасники зразкового ансамблю сучасного танцю «Радість», ансамбль фольклорного співу «Вінець» центру позашкільної освіти ім.О.Разумкова.
У бібліотеках міста до Дня Українського козацтва були організовані книжкові виставки. Привертає увагу читачів, як зовсім юних, так і дорослих, виставка-екскурс «Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра», організована в центральній міській бібліотеці для дорослих.
Бібліотекарі юнацького відділу ЦМБ разом зі старшокласниками ЗОШ №1 здійснили історичну експедицію «І оживає дух козацький», завдяки якій учні дізнались багато цікавого про героїчні сторінки козацького минулого нашої країни. Адже козацтво, попри всі його протиріччя і складності, є найцікавішим явищем в українській історії.
Запорізькі козаки і сьогодні надихають українських патріотів своїми прикладами жертовності, сміливості, рішучості і відваги. Козацтво стало символом прагнення українців до незалежності і свободи. З віків минулих козаки закликають нас боронити суверенітет України мудрістю, згодою, єдністю, братньою любов’ю.
Тож єднаймося у святому ореолі рідної неньки України! Шануймо героїчну історію нашого народу! І хай наша надія досягне неба!
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. День українського козацтва - це та сторінка історії нашої держави, про яку не можна забувати. Тому такі заходи дуже актуальні. Дякуємо бібліотекарям.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, Олено, ми згодні з вами, такі заходи патріотичного характеру сьогодні актуальні, як ніколи.

      Видалити