Ads 468x60px

18 січня 2016

Соборності славетна мить, що поєднала Україну!

Так сталося, що протягом багатовікової історії Україна не мала ані власної державності, ані єдиної території. В різні історичні періоди кому тільки не належали українські землі. Саме через це прагнення українців мати свою соборну державу було споконвічним.
Тому Українська революція 1917-1920 рр. давала змогу реалізувати мрію багатьох поколінь українців про об’єднання в єдину соборну державу. На першому засіданні Української Народної Ради 3 січня 1919 р. одностайно прийняли Ухвалу про злуку ЗУНР з УНР. Ця визначна подія зробила перший крок на шляху до соборності українських земель.
На площі Святої Софії у Києві 22 січня 1919 р. відбулося урочисте проголошення злуки ЗУНР з УНР. Таким чином вперше відбулося не тільки об’єднання українських земель, а разом з тим і українських звичаїв та традицій, мови, що мало велике значення для нашого народу. На жаль, це об’єднання виявилося нетривким, і невдовзі певні частини українських земель знов опинились у складі різних держав. Але боротьба за українську державність не пройшла даремно. Вона стала головним збудником відродження у свідомості мас ідеї української державності. Зросла національно- державницька свідомість населення України, виросло нове покоління української інтелігенції, яке підхопило ідею національно-державного будівництва.
Відтоді 22 січня ввійшло в історію України як День Соборності, який за президентським наказом 1999 р. українці з гордістю відзначають щорічно.
Сьогодні Україні знову треба доводити, боронити, відстоювати свою соборність та незалежність військовими та дипломатичними засобами. Тому ми маємо глибоко усвідомити всі успіхи та невдачі, використати весь набутий досвід, проаналізувати всі помилки та прорахунки, щоб і надалі в складних умовах сьогодення зберегти і надалі розбудовувати суверенну і незалежну, демократичну, соціальну, правову й соборну державу!
Сподіваємося , що в українців стане сил, вмінь, патріотизму, які так необхідні щоб підняти нашу державу, об’єднати й відродити нашу Україну!
Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки – громадянський обов’язок берегти пам'ять про визначні події нашої історії, це вагомий важіль патріотичного виховання підростаючого покоління.
Саме з цією метою в читальній залі центральної міської бібліотеки працівники організували виставку-хронологію «Соборності славетна мить, що поєднала Україну!».
Книги, представлені на виставці рік за роком з хронологічною точністю проведуть вас тими бурхливими подіями, ознайомлять з тими історичними особами, чиїми безпосередніми зусиллями був таки здійснений Акт злуки українських земель. Тож вітаємо всіх зі святом та запрошуємо відвідати нашу виставу!
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар