Ads 468x60px

22 червня 2012

Той самий довгий день...


     Сьогодні ми відзначаємо трагічну дату нашої історії – День пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни, вшановуємо память тих, хто відав своє життя за мирне небо, хто своїм ратним трудом наближав таку жадану Перемогу. У перебігу вікопомних подій буремного ХХ століття особливе місце посідає день 22 червня 1941 року. Червневі дні 1941 року... 
     22 червня... Війна страшним смерчем пронеслася, прокотилася через наші душі, через наші долі, через наше місто. За час окупації гітлерівці стратили у Бердичеві більше 38 тис. мешканців міста. Крім того, на каторгу до Німеччини примусово вивезли 11,5 тис. жителів. Понад 7 тис. бердичівлян билися проти ворога на фронтах, 5 тис. уродженців Бердичева загинули смертю хоробрих. Знищене майже все єврейське населення. 

     В бібліотеках міста були оформлені виставки-перегляди, тематичні полички приурочені до цієї трагічної дати. Бібліотекарі знайомили користувачів з історично-популярною літературою даної тематики,організовували зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни. Частим гостем наших зустрічей буває Дудчик О. Ф. - учасниця партизансько-підпільного руху.
  
Дудчик Олена Федорівна 
     Як символ пам'яті народної яскравим факелом горить незгасне полум'я Вічного вогню, Вогню Слави на честь тих, хто здобував величну Перемогу. На бронзі, мармурі і граніті в його світлі палають слова, немеркнучі, як слава переможців: “Подвиг ваш безсмертний!”








У святому мовчанні над Вічним вогнем
Схиляється наша Вітчизна.
Уклонимось тим, хто поліг у бою,
Хто відстояв нашу свободу.
Згадаємо всіх поіменно,
Серцем згадаєм своїм.




Не в'януть квіти біля пам'ятників. Не зів'яне у віках пам'ять людська про вірних синів і дочок Вітчизни, які грудьми стали на її захист.Не минає біль серця, не проходить біль багатострадальної землі. І ми подумки повторюємо: ніде і ніколи більше не спізнають люди такого горя! Ніде і ніколи!

Blog Widget by LinkWithin

11 коментарів:

  1. У ці червневі дні в Україні День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни... Вічна пам'ять тим, хто захищав нашу Вітчизну і поклав за нас своє життя.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. З кожним роком все менше й менше стає учасників і ветеранів тієї страшної війни. Але пам'ять жива й ратні подвиги наших дідів і батьків житимуть у серцях дітей, внуків і правнуків.

      Видалити
  2. Вічна пам'ять тим, хто захищав нашу Вітчизну і поклав за нас своє життя.

    ВідповістиВидалити
  3. Наша найкраща шана ветеранам ВВв, загиблим у Великій Вітчизняній війні - це пам'ять про їх подвиг заради мирного життя на землі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми раді, що мешканці нашого міста свято бережуть пам'ять про ті трагічні дні, про подвиги наших батьків, дідів.

      Видалити
  4. Поклонімося низько усім ветеранам і пам'ятатимемо що саме вони врятували світ від фашизму.Бібліотекарі дійсно проводять велику роботу по патріотичному вихованню.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вони найбільше всього хотіли, щоб жахи війни більше ніколи не повторилися, заради миру на землі вони віддали своє життя.

      Видалити
  5. Мы не имеем право забывать тех, кто не щадя своей жизни дал нам возможность жить под мирным небом.Низкий поклон ветеранам живущим и вечная память погибшим! Я много лет имею возможность наблюдать с какой любовью относятся наши библиотекари к своей работе,как активно они участвуют в жизни города.Вы просто молодцы!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже хотілося б, щоб війна назавжди залишилася для нас лише спогадом, легендою, тяжким уроком долі та ніколи -нашою дійсністю.

      Видалити
  6. Ми повинні завжди пам 'ятати тих людей,які загинули в перші дні війни і велика подяка бібліотекарям за цю статтю

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро сподіваємося, що таке горе ніколи не спіткає майбутні покоління.

      Видалити