Ads 468x60px

22 квітня 2013

На поетичних вітрилах

Стали традиційними дні польської культури на бердичівській землі. Адже нас об’єднує не лише спільне історичне коріння, а й релігійні, мистецькі, літературні традиції.
Для більш близького знайомства з польською поезією зібралися студенти 2 курсу БКПЕП в читальному залі міської бібліотеки. Поезія допомагає нам жити разом.
Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Її закони – слухаємо, захоплюємося і дивуємося.
Творчість геніальних польських митців поетичного слова Адама Міцкевича та Юліуша Словацького  і донині залишається взірцем мужнього служіння своїй вітчизні. Їх  трагічні долі емігрантів-вигнанців тісно пов’язані з Україною. Зоря віри у свободу вела полум’яних патріотів крізь життєві негаразди. А.Міцкевич та Ю.Словацький, як усі люди високої душі, значно випередили свій час.
Сьогодні ми сприймаємо їх як своїх сучасників. А їх поезії спонукають шукати відповіді на одвічні запитання: хто є людина? Яке її призначення? Чому життя – це одвічна боротьба?
Мистецький вернісаж «На поетичних вітрилах» дав змогу учасникам декламувати вірші польських митців слова. Також прозвучали поезії мовою оригіналу у виконанні активного читача бібліотеки  Владислава Рудницького. 
Студенти познайомились з Нобелівськими лауреатами в галузі літератури Чеславом Мілошем та Віславою Шимборською. Мілош належить до грона класиків польської літератури, завдяки яким польська культура ХХ століття має модерне обличчя. Мілош став для Польщі своєрідною візитівкою перед цілим світом.

Справжній зразок поета – інтелектуала, патріота, суспільного діяча – Віслава Шимборська. Її поезія – нашарування уяви, сплетіння філософських абстракцій. Поетка пише про буття і небуття, тіло і душу, віру і сподівання людини.

Чому в занадто одній особі?
Що тут роблю? В чиїй подобі?
Чому в будинку, а не в гнізді?
В шкірі не пір’ї? З обличчям не листям?
Чому тільки раз із життям особистим?
При зірці малій? На землі й при воді?
По неприсутності? Саме тепер?
За всі століття? За стільки ер?

До найвідоміших у світі сучасних польських поетів належать Тадеуш Ружевич та Збігнев Герберт. Ружевич відомий як автор аскетичної лірики. Герберт народився у Львові і прожив там свої перші 15 років. Він – поет трагічного оптимізму. Твори Герберта були заборонені в комуністичній Польщі.
Завдячуючи прекрасній поезії та безсмертній музиці Фредеріка Шопена Польща стає ближчою  кожному з нас.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Польська поезія - одна з яскравіших на світі. Можна просто сказати, що Польщі повезло з поезією.
    Польська поезія для нас - що "сестра рідна": навіть для недосвідченого вуха "по-родинному" звучать імена Тувима, Галчинського.

    ВідповістиВидалити
  2. Поезія як дзеркало душі, підносить людину на нову висоту, наповнює наше життя прекрасним та високим змістом.

    ВідповістиВидалити