Ads 468x60px

24 жовтня 2013

Єврейські святині Бердичева

В літературному житті нашого міста відбулася важлива подія. Наш земляк, краєзнавець Анатолій Горобчук, до головного єврейського свята Рош Ха Шана випустив у світ книгу "Еврейские святыни Бердичева. Экскурс в прошлое, рассказ о настоящем». Книгу було презентовано у центральній міській бібліотеці для дорослих. На захід були запрошені вчителі-історики міських навчальних закладів, краєзнавці, представники міської влади та єврейської громади міста, користувачі бібліотеки.
Анатолій Горобчук – є одним з тих, хто збирає нашу історію в одне ціле. В минулому році він видав книгу «Бердичів. Історія міста від заснування до сьогодення», під час роботи над нею зрозумів, що неможливо пишучи історію Бердичева, обійти тему єврейського населення і культури, адже наше місто здавна населяли євреї. В ХІХ столітті їх на території міста налічувалось більше 50 тисяч, а це приблизно 80% від тодішнього населення. І саме цій темі Анатолій Петрович вирішив присвятити свою нову книгу.
В книзі викладено життєві шляхи бердичівських святих: Леві-Іцхака Бен Меїра Бердичівського і Лібера Еліезера, могили яких знаходяться в нашому місті. Також розміщено розповідь про рабина Нахмана з Брацлава, на могилу якого щорічно до Умані приїздить більше 20 тисяч хасидів-паломників.
Видання містить розповідь про історію бердичівських євреїв з часу їх появи в містечку та по нинішній час. Значна увага приділена періоду окупації міста в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1944 рр., коли на території міста та його околицях було розстріляно більше 38 тисяч євреїв. Розповідь про ці події доповнена фотографіями братських могил на території монастиря Босих Кармелітів, Хажина, Радянського, Мирного, Любомирки.
В книзі розміщена коротка інформація про 67 відомих у країні та світі євреїв, доля яких пов’язана з Бердичевом. Матеріали, зібрані з численних історичних джерел, розкривають широкому колу зацікавлених читачів історію "Волинського Єрусалиму", міста, що без перебільшення відоме сьогодні на весь світ.
На презентацію завітала очільниця міського управління освіти Валентина Адаменко, яка від імені міської влади подякувала Анатолію Горобчуку за його внесок в збереження історичного минулого міста і побажала йому нових книг і нових звершень на історичній ниві. 
Директор Бердичівського музею історії Павло Скавронський відзначив у своєму виступі, що книга Анатолія Петровича представлятиме наше місто на присуджені обласної краєзнавчої премії.
Приємним подарунком для всіх присутніх стали пісні мовою ідиш у виконанні нашої читачки Мануели Шаміс 
Централізованій бібліотечній системі міста Бердичева було подаровано двадцять екземплярів нової книги. 
Виступи автора та гостей супроводжувались слайд-шоу, якими ілюструвались події, описані в книзі. Кажуть, кожен народ живий доти, доки жива його мова.
З діда-прадіда євреї зберігали звичаї та традиції предків, плекали рідну мову, розвивали культуру, збагачували її новими надбаннями. Усе найцінніше та найдорожче передавалося нащадкам і становило ту саму неповторність та своєрідність, що притаманні кожному народові. І ми горді тим, що у нашому місті є такі небайдужі люди як Анатолій Горобчук, які ніколи не зупиняються на досягнутому. 
В рамках діючого проекту «Мій отчий край – земля моя у росах» ми вже презентували книги Анатолія Горобчука і сподіваємося, що наш славний земляк ще раз порадує нас новими виданнями про наше рідне місто.
Blog Widget by LinkWithin

3 коментарі:

  1. Доброю традицією в центральній міській бібліотеці стало проведення презентацій книг наших земляків. Частим гостем бібліотеки є Анатолій Горобчук, автор декількох книг про Бердичів. Молодь завжди з цікавістю слухає його розповіді про історію рідного краю.Анатолій Горобчук неперевершений оповідач та цікавий співрозмовник. Бібліотечні заходи допомагають залучити молодь до вивчення історії рідного міста, знайти моральні орієнтири в житті, виховати в собі почуття національної гідності, честі, справедливості. Бібліотекарі, так дерзайте!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо за розповідь! У нас в Коростені теж проживає багато єврейського населення. І їм було б цікаво познайомитися з книгами Анатолія Горобчука. На жаль в наших книжкових магазинах такої літератури не купити.У нас пропозиція: а чи не обмінятися нам книгами земляків? Це було б потрібно і доречно.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякуємо за історично насичену книгу про єврейське населення. Ми шануємо історію їхнього народу. А працівникам велике спасибі за проведений захід. Бажаємо успіхів та творчих злетів. Працівники філії №5

    ВідповістиВидалити