Ads 468x60px

04 жовтня 2013

Хай живе козацька слава! Хай живе козацький дух!

Людське безсмертя з роду і до роду
У вись росте з коріння родоводу,
І тільки той, у кого серце чуле
Хто знає, береже минуле
І вміє шанувать сучасне –
Лиш той майбутнє вивершить прекрасне!

Сьогодні ми все частіше звертаємося до історії нашої країни.  Звертаємось до минулого, щоб зрозуміти сучасне. Запорозька Січ – праматір української державності і реальна військово-політична сила, яка упродовж століть протидіяла спробам ворогів поставити наш народ на коліна. Про цей період  історії  Русі-України  написано багато історичних праць та художніх творів. Долучились до цієї справи і наші земляки.
Житомирське  видавництво «Рута» видало   історичні романи «Козацька Русь. Сплюндрована калина» і «Козацька Русь. Неопалима купина».  Нам  дуже приємно, що автор цих книг – бердичівлянин Олександр Кухарчук.  Це людина всебічно освічена, а головне – закохана в Україну. Юрист за фахом, він спочатку працював у слідчих органах і більше 30 років - адвокатом, отож знається на документах та має хист до дослідництва.
Що змусило юриста з багаторічним досвідом взятися за перо і звернутися до теми козацької Русі? У двох авторських книгах налічується більше тисячі сторінок. Щоб їх написати, Олександр Кухарчук протягом  чотирьох років вивчав документи з історії України, пропустив крізь себе сотні архівних матеріалів. Усе це автор відпрацював, систематизував і виклав у двох книгах. 
Працівники центральної міської бібліотеки започаткували проект «Мій  отчий  край -земля  моя  у  росах», який  включає заходи, приурочені до пам’ятних і знаменних дат Житомирщини, рідного міста Бердичева, розповіді про видатних особистостей краю, про наші звичаї, традиції, обряди. Заходи проходять у формі інтерактивних діалогів користувачів з цікавими співрозмовниками, бібліотечно-музейних ревю, поетичних батлів, конкурсів тощо. Особливе  місце  в  проекті  відведено  презентації книг  місцевих  краєзнавців.
 
В рамках проекту у центральній міській бібліотеці для дорослих відбулася презентація книг нашого земляка Олександра Кухарчука. На зустріч  були запрошені  шкільні бібліотекарі, вчителі, члени читацького об’єднання «Зустрічі відкритих душ», місцеві ЗМІ. Читачі зібрались, щоб разом з автором перегорнути сторінки славного Війська Запорозького.  У першому романі Олександра Кухарчука «Козацька Русь. Сплюндрована калина» розповідається про козацьку добу, про походи за визволення Русі з-під влади Речі Посполитої під проводом Богдана Хмельницького. Автор змалював життя простих українців, побут запорізьких козаків, битви та морські походи на Кримське ханство, народження козацької держави Гетьманщини.  Письменник  вдало описав побут, характер, вдачу наших передків. Роман читається легко, із захопленням і водночас змушує замислюватись. Що спонукало Богдана Хмельницького укласти угоду з Московським царством? Чи дійсно була Переяславська Рада? Відповіді на ці та інші питання можна знайти на сторінках роману «Козацька Русь. Сплюндрована калина».
Друга книга розповідає нам про дев’ятьох українських гетьманів, які тримали булаву після смерті Хмельницького. Автор намагався описати їхню державницьку позицію, людські якості та вади. У ході зустрічі  автор  зізнався,що зараз працює над створенням третьої книги, героєм якої має стати Лаврін Капуста.  Олександр Федорович зазначив, що, не дивлячись на те, що Лаврін Капуста був радником Богдана Хмельницького і створив найпотужнішу на той час у світі розвідну систему, згадок про нього не так вже й багато.  Керівник галузі культури міста Олена Петрівська подякувала письменнику за змістовну й цікаву зустріч, небайдужість та активну життєву позицію. «Ми маємо можливість не просто прийти в бібліотеку, взяти книжку, яка стоїть на полиці, і скласти про неї своє враження. Ми маємо унікальну можливість зустрітися з її автором», - підкреслила Олена Петрівська.
Олександр Кухарчук подарував бібліотеці  свої книги. Ми вдячні авторові за подарунки і з нетерпінням будемо чекати виходу нових  книг. Такі зустрічі – це подорож у минуле нашої Вітчизни, славетне, героїчне, повчальне. Отож, пам’ятаймо, що ми є нащадками славних українських козаків. Хай кожен з нас своїми  добрими справами  доведе, що козацькому роду нема переводу!
Blog Widget by LinkWithin

6 коментарів:

  1. Дякуємо за знайомство з творчостю цікавого автора-земляка, за можливість ще раз зробити екскурс в визначний період нашої історії.

    ВідповістиВидалити
  2. Подібні заходи стають усе популярнішими серед читачів. Вони пробуджують у нас, читачів, інтерес до історії рідного краю, до історичного минулого свого народу, усвідомити свої корені, знайти моральні орієнтири в житті. Дякуємо. Побільше таких зустрічей.

    ВідповістиВидалити
  3. Історія нашої країни дуже багата на події і імена. І ми повинні їх знати. Бібліотекакарі в цьому напрямку проводять велику і дуже потрібну роботу.

    ВідповістиВидалити
  4. Цей історичний роман легко читається.Красиво і з любов'ю описані побут і традиції козаків. Цікаво описані події штурму Бердичівської фортеці. Книга викликає в душі хвилю гордості та патріотизму. Бажаю бібліотекарям творчого натхнення та бадьористі духу.

    ВідповістиВидалити
  5. Дуже цікавий автор, який написав історичний роман, заслуговує пошани та найвищих нагород. Книга насичена цікавими фактами краєзнавчого напрямку. Дякуємо за цікавий захід.

    ВідповістиВидалити
  6. Книга Олександра Кухарчука - дуже вагомий авторський здобуток. Вона вже знайшла свого небайдужого читача.

    ВідповістиВидалити