Ads 468x60px

28 жовтня 2013

Дякуємо і мертвим, і живим

В очах війна з’являється, як тінь,
Що заслоняла жахами планету,
Минає все, лиш пам'ять поколінь
Передають літа, як естафету.
                                      І. Гнатюк

Шістдесят дев’ять років минуло з того пам’ятного жовтневого дня в 1943-му, коли Україна була звільнена від  німецьких окупантів. Напевне, жодна інша історична подія не залишила такої глибокої рани в пам’яті народній і душах людських , як Друга світова війна – війна небувалих масштабів, що розколола і перебудувала не тільки світ, а й змінила цілі епохи. Це була найбільша трагедія в історії людства, що завдала великих страждань і горя кожній родині, нації, країні, крізь які вона пройшла, забравши людські життя, роз’єднавши сім’ї, зруйнувавши рідні домівки й усталений побут. Разом з тим, ставши суворим випробуванням для людей, вона дала яскраві приклади людської гідності, стійкості, відваги і самопожертви.

Сьогодні в Бердичеві, біля Вічного вогню, де в почесному караулі стоять стрункі ялини, було людно. Жителі і гості міста зібралися, щоб вшанувати пам'ять загиблих у роки війни.
До 69-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників у бібліотеках міста були організовані книжкові виставки, проведені бесіди, уроки патріотизму.
Минула війна  - то важливий  і завжди актуальний історичний урок сучасному і прийдешнім поколінням.  На плаху війни, у вир якої українці потрапили не за власної волі, було покладено неосяжно велику кількість людських життів її синів і дочок. Ми не повинні забувати   ці трагічні сторінки нашої історії,  не можна губити пам'ять про подвиги і страждання, героїзм і загибель наших співвітчизників. Сьогодні, як ніколи, усім нам, а особливо молоді, потрібна правда і пам'ять про цю війну, про покоління тих людей, які чесно і до кінця виконали свій громадянський обов’язок, захищаючи нашу Батьківщину від загарбників, винесли на своїх плечах тягар відбудови, виростили  дітей і онуків – громадян незалежної України.
Бердичівляни свято оберігають пам'ять про звитяжні подвиги героїв Великої Вітчизняної. Ми і надалі будемо розбудовувати і прикрашати наше місто, свою рідну Україну, шанувати і вивчати її історію, виховувати у наших користувачів повагу  до власної історії і людей, які є її творцями.
Blog Widget by LinkWithin

5 коментарів:

  1. Наше покоління не має право на забуття про героїчні сторінки визволення України від німецько - фашистських загарбників, й про ту страшну ціну, яку заплатило старше покоління за наше право на життя.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже дорогу ціну заплатив наш народ за Перемогу, здобувши з іншими народами. Цього забувати не можна.

      Видалити
  2. Людмила Книжна29 жовтня 2013 р. о 17:29

    Пронесіть крізь віки їх порив, їх відвагу і подих! Всі, що землю оцю врятували, з нами будуть в віках - І зійдуть на безсмерть п'єдесталів. Дорогою ціною заплатив наш народ за перемогу над німецько-фашистськими загарбниками. Ніхто не забутий, ніщо не забуто. Слава визволителям України!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Хай же слова "Ніхто не забутий-ніщо не забуто!" сьогодні вимовляються як реквієм безсмертному подвигу нашого народу в роки Великої Вітчизняної війни.

      Видалити