Ads 468x60px

26 лютого 2016

При світлі Лесиного слова

Світ не знав такої поетеси. Іскра Прометея справді запалала в її серці яскравим вогнем, і в цьому промінні – творчість поетеси, сповнена незборимої сили заперечення зла і ствердження добра. Мова про таку відому і все ж до кінця не пізнану Лесю Українку. Недовгий вік судився їй, та життя – справді, як спалах! – було до кінця віддане боротьбі за кращу долю свого народу. Велика дочка України, безсмертна Леся Українка – це втілення кращих почуттів свого народу - його гідності, мужності, його непохитності у боротьбі за свободу й правду, його горду силу.
У бердичівській міській ЦБС стартував марафон Лесиного слова «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…», присвячений 145-й річниці від дня народження поетеси. Розпочали його бібліотекарі відділу обслуговування юнацтва.
До участі ми запросили старшокласників ЗОШ №1 та учнів гуманітарної гімназії №2. Саме у їхньому виконанні звучали безсмертні рядки Лесиних поезій.
За допомогою skype-зв’язку ми передали естафету філії № 6, яка запросила своїх читачів взяти участь у літературно-мистецькій акції «Вирує твоя слава по Вкраїні, твій образ у майбутнє нас веде».
Щире слово незламної українки цими днями також лунало в стінах філії №5. Наші колеги провели поетичні читання «Шануємо слово Лесі». Активну участь у цьому дійстві взяли учні НВК №10, ПТУ №4 та читачі-жителі мікрорайону.
У філії №5 естафету прийняв дорослий абонемент ЦМБ. Працівники відділу запросили своїх читачів – відвідувачів міського територіального центру на вечір поетичного настрою «Вічне диво кохання». Присутні на заході з задоволенням відкривали для себе таємничі сторінки життя великої жінки, яка вміла любити і відчула на собі гіркоту нерозділеного кохання.
Наша поетична естафета фінішувала у центральній міській дитячій бібліотеці, адже у творчому доробку поетеси є також і вірші для юних читачів. У своїх творах для дітей поетеса змальовує красу рідної природи, допитливу дітвору. Кожне її слово – бадьоре і життєстверджуюче, будить думку, закликає долати труднощі. У цих віршах відчувається відгомін народних забавлянок, утішок, які так люблять малі діти.
Кажуть, поет живе доти, допоки його читають. Лесю Українку читають не тільки тому, що її твори введені до курсу шкільної програми. Її вічна драматургія екранізована, п’єси увійшли до репертуару кращих українських театрів. Багато віршованих рядків покладено на музику. А сила волі Лесі, сила її духу, уміння долати життєві труднощі та перешкоди може стати прикладом для інших жінок, та й не тільки для жінок. Адже ця тендітна, хвора жінка своїм словом зробила для України більше, ніж дехто своєю практичною діяльністю. Так склалося, що більша частина її життя – це боротьба з важким недугом. Але вона ніколи не нарікала, і навіть знаходила в собі сили втішати інших.
У свій час Гіппократ казав, що слабке тіло може врятувати могутній дух. Мабуть, він мав на увазі саме таких людей, як наша славна землячка Леся Українка.
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар: