Ads 468x60px

17 червня 2016

Юрій Андрухович – лауреат медалі Гете

В сучасній українській постмодерній літературі є автори, які пишуть не тільки для «втаємничених», а й здобули прихильність значної читацької аудиторії як в Україні, так і далеко за її межами. Серед них- ім’я Юрія Андруховича, поета, романіста, есеїста, перекладача.

У 2016 році Юрій Андрухович став лауреатом медалі імені Гете. Нагорода Гете-Інституту вручається щорічно з 1955 року культурним діячам за особливі заслуги в справі популяризації німецької мови та міжнародного культурного обміну. Темою нагородження, за яку був відзначений Андрухович, стала "Міграція культур - культури міграції". Українські переклади Юрієм Андруховичем віршів німецьких поетів, а саме Райнера Марії Рільке, дають можливість українським читачам познайомитись з німецькою класикою. В свою чергу твори Юрія Андруховича відкрили можливість жителям Німеччини відкрити літературну територію України.Ю.Андрухович народився 1960 р. в м. Івано-Франківську, де проживає і сьогодні. Він ініціатор і учасник багатьох літературно-артистичних перформенсів, а з 1990 року – Патріарх літературного угрупування Бу-Ба-Бу. Багато співпрацює з музикантами, співавтор і виконавець альбомів «Андрухоїд», «Кримінальні сонети», «Made In ЮА», «Самогон» та ін.
Ю.Андрухович - автор поетичних збірок «Небо і площі», «Середмістя», «Екзотичні птахи і рослини з додатком Індія», «Пісні для мертвого півня». У прозовому доробку має романи «Рекреації», «Московіада», «Первензія», «Дванадцять обручів» та «замість роману» «Таємниця».
Твори Ю.Андруховича перекладено і видано окремими книжками у Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, Сербії, США, Італії, Іспанії, Швейцарії, та ін. Він є лауреатом кількох міжнародних літературних нагород.
Юрій Адрухович отримає медаль Гете разом з Акінбоде Акінбії та Давидом Лордкіпанідзе 28 серпня у німецькому місті Веймар.

                  У центральній міській бібліотеці для дорослих є твори письменника.
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар