Ads 468x60px

15 лютого 2017

Безпечними стежками інтернету

Наше сучасне життя неможливо уявити без комп’ютера. Багато професій навіть не з’явилися б, якби людина не створила  це диво техніки. Проникнення інтернету в наше життя відбувається дуже стрімко. Музику, медицину, кіно, літературу, облік, супутниковий зв'язок, військову справу та багато інших сфер життя людини сьогодні неможливо уявити без комп’ютерних технологій. 

Як свідчить статистика, в Україні кожен 5-й житель регулярно працює в інтернеті. За допомогою інтернету ми спілкуємося зі  своїми друзями, знаходимо нових, шукаємо інформацію, пов’язану з навчанням або з нашими особистими інтересами та захопленнями. Але інтернет - це світ, який належить не тільки дорослим, а й дітям. А так як вік, у якому дитина починає працювати в інтернеті, щороку молодшає, сьогодні  гостро постає проблема захисту дітей. Адже тут дитину можуть ошукати, образити, завдати іншої шкоди. І дуже часто батьки навіть не здогадуються, де «бродять» чи «зависають» у вільний час їхні чада. Проблема культури  користування інтернетом сьогодні – нагальна і гостра, адже стосується вона не лише  інформаційних ризиків, а передусім психологічного та фізичного здоров'я дітей.  
Ми приділяємо велику увагу онлайн-культурі наших користувачів, тому заходи з інтернет-етики та інтернет-безпеки  проводимо регулярно. З моменту появи в нашій бібліотеці інтернету, ми зрозуміли, що інтернет-середовище містить багато ризиків  для дітей. Тому одразу започаткували проект «Безпечна павутина». В рамках цього  проекту ми проводимо тренінги, віртуальні екскурсії, уроки інтернет-безпеки, бесіди-дискусії, конкурси.

Цього року у світі відзначається День безпечного Інтернету під гаслом «Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету». Ми не  могли не долучитися до цієї актуальної  та важливої  акції. З нашими юними користувачами ми провели тренінг: «Ми за безпечний інтернет».  У ході зустрічі бібліотекарі звернули увагу  присутніх на те, які небезпеки чекають на них у мережі, дали поради щодо захисту особистої інформації,  боротьби з вірусами. Жваве обговорення викликало питання інтернет-залежності.
Засідання дитячого клубу «ДоброНосики» теж було присвячене темі безпеки в інтернеті. Під час спілкування ми з’ясували, що навіть найменші користувачі інтернету знають, як поводитися в мережі. Але дехто з них уже стикався з певними ризиками. Про це вони розповіли під час бесіди. У ході майстер-класу діти виготовили символічну «квітку безпеки», на пелюстках якої написали, яких правил будуть дотримуватися у павутині, щоб не потрапити в її тенета.
Проводячи подібні заходи, ми не маємо на меті обмеження доступу до всесвітньої мережі, адже інтернет має багато цікавого і корисного контенту. Для дітей є багато онлайн-ресурсів, які допоможуть відкрити їм цікавий, корисний і, головне, безпечний інтернет. Просто завжди потрібно пам’ятати, що  в мережі не всі користувачі відверті і не вся інформація надійна. 


Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар