Ads 468x60px

27 березня 2017

"О дивна Квітко України, що висохла на чужині..."

                 
Інколи так трапляється в житті, що людям доводиться залишати свою батьківщину. На жаль, в українській історії також без цього не обійшлося. Серед тих, хто у свій час опинився далеко від землі своїх пращурів, є чимало діячів культури, які  жили на чужині,  але ніколи не забували своїх коренів.  Серед них   - відома американська співачка з українським корінням  Квітка (Квітослава) Цісик, у США  більше відома під іменем Кейсі. Її голос знає майже кожен американець. Співачка співпрацювала з багатьма відомими американськими компаніям. Впродовж 17 років вона була єдиним голосом компанії "Ford Motor Company", з якою заключила контракт у 1982 році.

У Квітки Цісик було сопрано рідкісного пізнаваного тембру. Її виконавська манера відзначалася вишуканістю та елегантністю. Співачка вільно володіла різноманітними музичними стилями – від класики до джазу та рок–музики. Її охоче запрошували до співпраці джазові, поп- і рок- зірки. Цісик допомагала Роберті Флек, Бобу Джеймсу, Девіду Санборну, Майклу Болтону, Лінді Ронстанд, а також Квінсі Джонсу – найпотужнішому продюсеру-аранжувальнику Америки, котрий відкрив феномен Майкла Джексона. З майбутнім королем поп-музики Квітка часто співала у хорі.
Ще однією сторінкою діяльності співачки було озвучення кінофільмів. У 25 років Квітка Цісик записала саундтрек до фільму “Ти — світло мого життя”. 1978-го він отримав “Оскара” як найкраща пісня до кінофільму. Проте на церемонії нагороду отримала американка Деббі Бун, а з фінальних титрів ім’я Квітки взагалі вирізали.
Квітка Цісик прожила все життя у США, та, слухаючи її пісні, переконуємося, як сильно вона любила Україну.  Її голос належав Америці, але її душа завжди, від народження до самої смерті, була з Україною. Творчість співачки вкотре доводить, наскільки багата наша культура і спонукає гордитись словосполученням “я - українка”.  29 березня 1998 року Квітка Цісик померла, не доживши 5 днів до свого 45-річчя. Її мрія побувати з концертами в Україні так і не здійснилася. Але залишилися записи її пісень. Саме для українського слухача співачка записала два альбоми українських пісень «Пісні України» та «Два кольори», які коштували їй 200 тисяч доларів. Українська співачка Джамала на фестивалі “Нова хвиля” обрала для виконання саме одну з пісень Квітки “Ой, верше мій, верше”, яка принесла їй перемогу.
                               
Напередодні дня народження співачки засідання читацького об'єднання "Гармонія" було присвячене її творчості. Лагідний та щирий голос співачки пронизує до глибини душі, він полонив усіх присутніх. З легким сумом та щемом у душі присутні слухали знайомі мелодії її пісень, і ще довго після заходу не розходилися, обмінюючись враженнями. Згадуючи про Квітку, хочеться подякувати її батькам за те, що виростили саме такий талант, який став душею українського народу, хоча міг би загубитися за океаном.
Історія Квітки Цісик доводить, що не важливо, де ти народився. Головне – наполеглива праця і любов та відданість культурі своїх предків. Не маючи звання народної артистки України, вона буде володіти вічною народною любов’ю і повагою українців всього світу.                                 





Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар