Ads 468x60px

04 квітня 2017

Сила нескорених

На сучасному етапі  українського державотворення надзвичайно актуальним є питання виховання у молодого покоління почуття патріотизму, активної громадянської позиції. З огляду на події, що відбуваються в Україні протягом  трьох останніх років, тема патріотизму сьогодні  є дуже потрібною і актуальною. Двадцять три роки  Україна не знала війни. Наш народ пишався тим, що у буремні 90-ті нам вдалося зберегти мир. Але трапилось так, що в нашу країну прийшла біда: на сході України палає війна, в якій гинуть наші бійці, мирні жителі, діти. Сьогодні не залишилось  байдужих людей  до долі України, а слова «патріот», «герой», «незалежність»  набули особливого значення.
Події 2013-го, а згодом і наступних років зумовили появу нової хвилі  літератури патріотичного змісту. З’явилось багато нових авторів, які сьогодні мають своїх читачів і прихильників. Наш книжковий фонд  поповнився новими виданнями. Увазі юних читачів НВК № 12 та гуманітарної гімназії № 2 ми представили огляд-презентацію «У вогні війни за свободу». Герої усіх цих книг – наші сучасники.
Назва книги Марка Рудневича  «Я з Небесної Сотні» будь-якому більш-менш обізнаному українцю, та й не лише українцю,  говорить сама за себе. Цілком зрозуміло, чим все закінчиться для головного героя. Автор книги про лютневі події на Майдані вважає, що поки в Україні народжуються такі герої, все у нас буде добре.
Маргарита Сурженко, авторка книги  «Історії зі Сходу на Захід»  розповідає про трьох зовсім різних людей, яких об’єднала ситуація, що трапилася у їхньому рідному Луганську. «Нове життя. Історії з Заходу на Схід» -  друга книжка письменниці.  Це  спроба  зрозуміти  тих, хто опинився по той бік фронту й  захотів там залишитися.
Книга Олени Степової «Все будет  Украина» містить багато оповідань із зони АТО, які раніше авторка друкувала на Фейсбук і писала  в режимі реального часу. Усі оповідання написані під час бойових дій на окупованій території Луганщини. Трагічні події на Донбасі очима бійців полку «Азов» показав Василь Шкляр у книзі  «Чорне сонце». Письменник зазначив, що це перший його роман, у якому не змінено жодного імені реальної людини.
"Євромайдан. Хроніка в новелах". До книжки ввійшли  28 найкращих  текстів, надісланих  на конкурс «Новела по-українськи» від журналу «Країна». Згустки відчуттів, емоцій і сюжетів, які ми ще так добре пам’ятаємо і які варто ніколи не забувати. У 2014 році конкурс  проводили вдруге.  Його темою обрали події Майдану. Коли оголошували умови конкурсу, на Майдані ще було чути запах згарища. Тоді ще ніхто не знав, що попереду  окупація Криму, війна на Донбасі, й нові й нові Небесні сотні.
Заслуговує на увагу книга Сергія Лойка «Аеропорт». Це книга про наших кіборгів. У холоді, під цілодобовими обстрілами, бійці підставляли один одному плече, захищали те, що захищати, здавалось, було вже неможливо і поводили себе, дійсно, як справжні кіборги. Про цю війну сам автор сказав так: «Война между Россией и Украиной стала для меня первой, в которой с обеих сторон сражаются и погибают близкие мне по крови люди. На моих глазах одно из самых ярких достижений цивилизации, один из лучших и современных памятников архитектуры, технологии и дизайна превращался в дымящиеся руины, среди которых люди продолжали убивать друг друга…»
Не залишить байдужим нікого книга «АД 242. Історія мужності, братерства та самопожертви». Це видання - про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу — як його назвали оборонці летовища. Це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків. Але головне — ця книга  про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те — що і чому захищали у терміналах Донецького аеропорту українські бійці.  «Залізо не витримувало, а ми стояли, бо за нами країна, наші близькі. І ніхто аеропорт не здав. Там просто вже не було за що триматися» – сказав закарпатський кіборг, боєць 80-ї аеромобільної бригади з позивним «Михалич» Микола Миньо.
Значний внесок в оборону України у зоні АТО зробили військові підрозділи Житомирщини.  Наші земляки сьогодні захищають східні кордони у складі 95-ї аеромобільної бригади високомобільних десантних військ;  26-ї Бердичівської окремої артилерійської бригади, 30-ї Новоград-Волинської окремої механізованої бригади. 
Про бійців цих підрозділів є важлива інформація у книзі нашого земляка - житомирянина Генадія Махоріна. Це оновлене, третє видання книги  «Наші Герої», яке  має багато даних про  95-у бригаду – наш елітний десантний підрозділ, який вже в березні 2014-го був на передовій, і який опинився у самому епіцентрі трагічних подій. На початку АТО бригада була на 100% укомплектована військовослужбовцями контрактної служби і однією з перших вирушила в зону АТО. Бригада відзначилась тим, що здійснила найдовший рейд у військовій історії світу. Згідно з офіційною інформацією, в ході рейду було пройдено близько 470 км, з яких 170 км в тилу  ворога з безперервними боями. Є в книзі також інформація про тих, хто загинув і був опізнаний через інтернет, але тіло досить не знайдено.
Збірка Михайла Пасічника «То-біла гарячка Росії» - про події на сході країни, про наших героїв. Кожен рядок цієї збірки бере за душу своєю гостротою та актуальністю. Кожен вірш  - це своєрідне відкриття, у кожному – знахідка, і це дає підстави стверджувати, що Михайло Пасічник не зраджує себе, як художника навіть у віршах такого суспільно - резонансного  ґатунку.Усі ці твори об’єднує спільна риса — вони вчать нас реалізувати одне з головних прав людини — право на правду, свободу та гідне життя. 
Метою таких заходів є виховання у наших юних користувачів почуття патріотизму, національної гідності, любові до рідного краю, почуття вдячності воїнам АТО за захист країни. 
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар