Ads 468x60px

14 квітня 2017

Бердичів стає ближчим

Сьогоднішнє засідання читацького об’єднання «Гармонія» було незвичним. А справа ось у чому. Одна наша читачка нещодавно сказала, що хотіла б більше дізнатися про історію нашого міста. Її ідею підтримали всі члени клубу. Тим більше, що серед «одноклубників» є не тільки бердичівляни, а й ВПО (люди, які, рятуючись від війни,  переїхали до нас із Луганської та Донецької областей). Цілком зрозуміло, що людям, які понад рік живуть у нашому місті, цікава його історія.
Першу екскурсію ми  здійснили до Музею єврейства, який ось уже півтора року діє в Бердичеві. Музей знаходиться  в приміщенні міської бібліотеки для дітей. Наші колеги гостинно зустріли дорослих читачів. 
Усі присутні з цікавістю слухали розповідь екскурсовода  про історію та традиції єврейського народу, побут та професії бердичівських євреїв.
Нікого не залишила байдужим друга кімната Музею, як розповідає про трагічні події Голокосту. Час від часу присутні витирали сльози, тому що важко було слухати про жахливі події, що відбувалися  в Бердичеві у 1941-у році. Вже на 16-й день війни німці зайшли у наше місто. Вони добре знали, що  80%  населення  були євреї. Знали вони й те, що майже усе єврейське населення залишилося у місті, тому що не встигло евакуюватися. Всього за період окупації  Бердичева нацистами було знищено 38 тисяч євреїв. Про ці події писав у своїх творах наш земляк, письменник Василь Гроссман, мама якого теж стала жертвою Голокосту. Довгих 911 днів наше місто жило під окупацією. Коли Бердичів було звільнено, в  живих залишилися лише декілька євреїв, яких переховували у себе, ризикуючи власним життям, українські родини. 
Згадали ми також відомих євреїв, долі яких пов’язані з Бердичевом. Про них розповідає окремий стенд. Серед цих імен Поліна Гельман - єдина жінка-єврейка, що була удостоєна звання Героя Радянського Союзу (льотчиця  уроки війни здійснила 857 бойових вильотів), письменники  Василь Гроссман та Шолом-Алейхем,  поет Авраам Гонтар, драматург Фрідріх Горенштейн, скульптор Петро Криворуцький  та багато інших. Саме у Бердичеві знаходиться могила великого проповідника Леві-Іцхака бен Меїра, поклонитися якому щороку приїздять тисячі паломників з різних куточків світу.
А що може зрівнятися з дотепним та колоритним  єврейським  гумором. В оформленні Музею єврейства використані  лаконічні, але  такі влучні вислови, з якими просто неможливо не погодитися:) 
Неподалік від Музею єврейства знаходиться Костел святої Варвари, де вінчався Оноре де Бальзак з Евеліною Ганською. Тому наш маршрут далі проліг саме туди. Нікого з присутніх не залишила байдужим  романтична історія кохання французького письменника та польської графині, яку розповіла нам екскурсовод Міського краєзнавчого музею пані Лариса. 
Члени об’єднання з цікавістю слухали про історію переписки закоханих, про першу зустріч, про те, як зустрів письменника Бердичів. Ми плануємо й надалі відвідувати цікаві історичні місця. Отже, далі буде…

Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар