Ads 468x60px

02 серпня 2012

Європейська бібліотека – ключ до інформаційних і культурних скарбниць бібліотек Європи

Створення Європейської бібліотеки було ініційовано Європейською комісією в 2003 році. Некомерційний проект почав свою роботу в березні 2005 року і сьогодні налічує 48 національних бібліотек. Європейська бібліотека (англ. The European Library) — веб-портал для доступу до бібліографічних та повнотекстових ресурсів  національних бібліотек Європи.  
Філософією проекту «Європейська бібліотека» (The European Library) є надання загального доступу до цифрових документів, що зберігаються на серверах окремих національних бібліотек. Це може бути як контент (книги, плакати, карти, звукозаписи, відеофільми тощо), так і метадані (бібліографічні описи). Зараз на сайті The European Library зібрано понад 230 млн джерел на 35 мовах. Як свідчить статистика, до кінця 2010 року було зареєстровано близько 1 млн звернень до ресурсів порталу.
У своїх рекомендаціях з питань оцифрування та онлайн-доступу до документів, які мають історичну та культурну значимість, а також з питань збереження цифрової інформації Європейська комісія запропонувала використовувати Європейську бібліотеку в якості основи для створення Загальноєвропейської цифрової бібліотеки - Europeana, - до складу якої входять музеї, архіви та інші установи культури.

А яка Інтеграція України у Європейську бібліотеку?
Процес інтеграції України до Європейської бібліотеки розпочався у в 2008 році, коли Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського стала учасником проекту FUMAGABA  (цей проект спрямований на інтеграцію колекцій національних бібліотек   України, Молдови, Албанії, Грузії, Вірменії, Боснії і Герцеговини та Азербайджану за допомогою фінансової підтримки Швейцарського агентства з розвитку та співробітництва).
 Ресурси України в Європейській бібліотеці представлені двома колекціями Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського:
-«Реферативна база даних української наукової літератури» (Україніка наукова). Представлена лише у режимі віддаленого доступу, тобто на порталі Європейської бібліотеки подано посилання на колекцію.
-«Повнотекстова база даних української наукової літератури» (основу колекції складають повні тексти авторефератів дисертацій, захищених в Україні.
Сьогодні  розробляється  україномовна версія  порталу. Час невпинно йде вперед,змінилися форми і методи роботи бібліотек, з’явилися книги в новому форматі. Але бібліотека як доступний інформаційний центр завжди буде потрібна людям.


Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Так, час іде вперед, тож привабливий образ бібліотеки сьогодні - багатогранний. Адже бібліотеки - це не тільки сховище літератури. Це цілий світ,з потужним потенціалом та інноваціями, відкритий кожному, хто любить книгу.

    ВідповістиВидалити
  2. Я проезжаю эту библиотеку, когда еду на Шумского на работу. Думала, что она не работает уже давно. Так, лишь помещение архивное. А оказывается, что есть еще "книги в ножнах". Вот только почти все книги онлайн доступны, многие отсканированные читателями даже. Я по рассказам дочки узнала когда-то что есть онлайн мобильная библиотека Booksonline, и раньше у меня электронная книга была и я не умела загружать книги. А теперь вот на смартфоне читаю и загружать уже легче, да и вроде-бы, привыкла. Вообще, печатные книги конечно и для зрения хорошо, и читать быстрее. Но цены же...так что онлайн все ж выгоднее быть буквоедом.

    ВідповістиВидалити