Ads 468x60px

18 вересня 2012

Це було в Бердичеві:Голокост


Виступ міського голови В.К.Мазура на мітингу-реквієму 

Більше 70 років віддаляють нас від однієї з найстрашніших і найжахливіших сторінок в історії людства - Голокосту. Не минуло це страшне лихо і наше місто Бердичів.
У Бердичеві до війни жило 30 тисяч євреїв - половина всього населення міста. Єврейське населення жило дружно з російським, українським і польським населенням. Трагедія єврейского народу - це одна з найбільш жорстоких і кривавих сторінок війни. Євреїв знищували тільки за те, що вони - євреї. Це незагойна рана в серцях сімей загиблих.

Поминальна  молитва

      Виступ  місцевої  поетеси  Марини  Стражник
Геноцид проти єврейського населення міста почався з перших днів війни. Біля шкіряного заводу німецькі окупанти схопили групу євреїв і загнали їх в дубильний цех, примусили стрибати в яму, наповнену їдким дубовим екстрактом. Цю екзекуцію вони назвали жартом. 15-16 вересня 1941 року фашисти розстріляли 18640 мирних жителів, переважно жінок, дітей, літніх людей. 
За даними Надзвичайної державної комісії з розслідування злодіянь німецько-фашистських загарбників, гітлерівці знищили у м. Бердичеві 29500 євреїв.


В рамках заходів, приурочених цим страшним подіям, працівники центральної міської бібліотеки організували і провели годину-вшанування "Це було в Бердичеві: Голокост".



Події цих чорних днів, що описані у документальному оповіданні С. Єлісаветського «Бердичівська трагедія» і повісті письменника Василя Гроссмана "Вбивство євреїв у Бердичеві», неможливо читати без сліз. Пропонуємо Вам детальніше ознайомитись з цими книгами.

Щороку, на місці, де знаходиться пам'ятник жертвам Голокосту, бердичівляни згадують розстріляних у 41-43-му роках євреїв. Вересневого дня сюди прийшли ті, хто вижили в страшні роки окупації і ті, хто чули про це лише з розповідей. Присутні вшанували память загиблих, відвідали місця масових розстрілів. 

Пам'ять про Голокост потрібна ще й для того, наші нащадки ніколи не стали жертвами, палачами чи байдужими спостерігачами . Головне, аби молодь пам’ятала про людей, які поплатилися життям ні за що...

Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Пам'ять про Голокост живе і в нашому місті Коростені. В урочищі Солотопка, де під час окупації розстрілювали євреїв, встановлено пам'ятний знак. Ця трагічна сторінка нікого не залишає байдужим.

    ВідповістиВидалити