Ads 468x60px

15 жовтня 2012

Операції "АНАДИР"- 50

В будинку офіцерів відбулися урочистості  з нагоди 50-річчя військово-стратегічної операції «Анадир».

В залі були присутні учасники тих подій, які в складі обмеженого контингенту радянських військ в повній бойовій готовності прибули на Кубу аби захистити, не допустити і в разі необхідності дати гідну відсіч цілком реальному агресору. Учасниками цієї зустрічі були і представники влади, громадськість міста, місцеві ЗМІ.
Слово має перший заступник міського голови Демусь Іван Омелянович.

Про Америку, Кубу, Радянський Союз, про ймовірний початок третьої Світової війни та про те, як вдалось її уникнути, сьогодні згадували воїни-інтернаціоналісти, котрі у 60-х роках допомагали острівній країні Кубі відстояти свою незалежність.

На знак визнання героїчного подвигу воїнів-захисників республіки Куба за мужність, стійкість і високий професіоналізм, проявлені в період Карибської кризи 1962 року заступник військового комісара Грицюк Дмитро Васильович вручив воїнам- інтернаціоналістам  медалі "50 років військово-стратегічній операції "Анадир».

Підкреслюючи важливість цієї історичної події, голова обласної організації воїнів-кубинців Ревенко Борис Іванович зазначив, що 50 років тому закінчилася операція «Анадир» і не має значення, хто в цьому протистоянні виявився переможцем. Адже справжніми переможцями виявилися народи світу, ми з вами, адже війну було відвернуто. 

Червоною ниткою крізь всі урочистості пройшла думка воїнів-інтернаціоналістів, що головною відзнакою для кожного з них стало приязне ставлення кубинського народу за все, що радянські солдати зробили для неї. Сьогодні Куба багато робить для країн колишнього Радянського Союзу. І для України, зокрема. І коли в наш дім прийшла чорнобильська біда, кубинський народ відкрив програму лікування наших дітей, постраждалих від чорнобильської катастрофи. На сьогодні майже 24 тисячі дітей пройшли лікування і оздоровлення на Кубі.
Подвиг українців по захисту Республіки Куба кубинський народ не забув. Під Гаваною створено Меморіальний комплекс, де поховані військовослужбовці загиблі під час операції. На Україні нині проживає біля 7 тисяч учасників цієї надзвичайно складної і таємної воєнної операції, які об'єдналися в громадську організацію – «Українську спілку воїнів-інтернаціоналістів – «кубинців».
Автор книги "Вторая родина" Григорій Білоусов з працівниками центральної міської бібліотеки.


Минають роки, міняється громадська і особиста думка, відбувається переоцінка історичних подій. Але операція «Анадир» - незалежно від політичних оцінок, займе гідне місце в історії. У народу не можна відняти минуле, а у воїнів - героїзм і мужність. Їх подвиг не може бути забутим, тому що здійснювався в ім'я честі, слави і могутності Батьківщини.

                                                       Вопрос задавал не однажды:
                                                       А нужно ли это кому? 
                                                       Уж нету, быть может, той жажды, 
                                                       Задуматься - как, почему?
                                                       Мещанскую мысль насаждают – 
                                                       Чего мол поперлись туда? 
                                                       В печати, глумясь, осуждают 
                                                       Военных конфликтов года. 
                                                       Безумно, порой, обвиняют 
                                                       Учасников бывшей войны. 
                                                       Но, «судьи» такие не знают – 
                                                       В том нет ВЕТЕРАНОВ вины!


Кубинський народ про все пам'ятає. Тож, пам'ятаймо і шануймо наших героїв і ми!
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар