Ads 468x60px

06 травня 2014

Філософія життя Мирослава Дочинця

Серед цьогорічних лауреатів Національної премії ім. Тараса Шевченка – закарпатський письменник Мирослав Дочинець. Високої державної нагороди він удостоєний за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» і «Горянин. Води Господніх русел».
Письменник народився 1959 року в м. Хусті на Закарпатті. Закінчив Львівський університет ім. Івана Франка. Автор близько двадцяти книжок, зокрема філософсько-психологічних заповітів карпатського мудреця «Многії літа. Благії літа», які стали українським бестселером. Відзначений низкою літературних премій, зокрема двох міжнародних, а також відзнакою «Золоті письменники України».Прозу автора перекладали угорською, словацькою, румунською, польською, французькою, англійською, японською, російською мовами.
1998 року заснував у Мукачеві видавництво «Карпатська вежа», в якому, як головний редактор і директор, підготував і видав багато книг, здебільшого висвітлюючи праці постатей Закарпаття та Мукачева.
В романі «Горянин» письменнику вдалося добитися ефекту присутності, переживання, подільних дій із героєм – горянином, загубленим у карпатських хащах, відкинутим світом і долею. Кожен з нас із чимось і кимось бореться. Та перемагає лише той, хто йде до кінця. Читач позитивно сприйняв цей роман.
В романі «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» події відбуваються наприкінці ХУІ - на початку ХУІІ століття в Угорській Русі, у Війську Запорозькому, Туреччині і Єгипті. Старий малописьменний верховинець, змушений боротися з гірською річкою, втратив дружину, сина, його самого поранило, зруйнувало оселю – річка забрала майже все і підкрадається до останнього – родинного цвинтаря. І він починає дивовижне протистояння зі зловорожим світом.
З нього сміялися, дивувалися. боролися з ним, а він таки переміг і грозну стихію, і обставини, і себе! Твір не про те, як не впасти, - цього вчить Біблія. Він про те, як піднятися і йти далі.
Рідне місто письменника Мукачево – один з головних героїв його творів. Багато людей приїжджають сюди саме під впливом прочитаних книжок.
Про свою творчість письменник каже, что його література не «література вітру», а його книжки – «книжки Дому». Така у майстра слова «філософія життя: там, де народився, ти потрібен найбільше. Тут твоє серце».
Користувачі нашої бібліотеки можуть ознайомитися також з іншими творами М. Дочинця «Многії літа, Благії літа: Заповіді 104-річного Андрія Ворона як жити довго в щасті і радості», «Місячна роса: афоризми, окрашини життя, мініатюри», «Руки и душа».
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар