Ads 468x60px

24 грудня 2014

То біла гарячка Росії

Вже не перший рік поспіль критики, мистецтвознавці і поціновувачі поезії відзначають творчість нашого земляка, поета  Михайла Пасічника. Письменник вже являється лауреатом обласних премій імені М. Шпака, та Б. Тена, а також Всеукраїнських премій імені О. Олеся, В. Юхимовича, І Огієнка та інших. Крім того він нагороджений Відзнакою Президента України — ювілейною медаллю «20 років незалежності України» . Сьогодні до його численних нагород  додалася ще одна. Цього року нова збірка віршів Михайла Пасічника «То-Біла гарячка Росії» стала переможною у номінації «Поезія року» на щорічному  регіональному конкурсі «Краща книга року».
Ми презентували цю збірочку нашим користувачам.  Читачі знають Михайла Пасічника як поета-лірика, а сьогодні ми відкрили його як поета-громадянина, поета-патріота, який,  як і всі ми переживає гострі патріотичні почуття і хвилювання за долю країни. Все це він  зафіксував у своїй новій збірці. Виступаючи перед читачами, Михайло Павлович ніби гортав сторінки свого життя, розповідаючи про життєві обставини, що спонукали його до написання цієї збірки.
Ці рядки  - болючі і зворушливі . Кожен з них бере за душу своєю гостротою і актуальністю. Адже це не просто слова, це – слова постріли.

Як ця  брехня про путінська обридла!
І в Мінську, і в Брюсселі, і в Москві…
Вона, як і війна орди, гібридна,
І ця гібридність в брехуна в крові….
Як результат брехні – мерці щоденні.
Росія, як завжди, - «не при дєлах»…
Усі її солдати – безіменні,
Усі її полеглі – по ровах…

Росіє, московко в намистах,
Прокисла в горілці й крові,
Шукай не в сусідів фашистів –
Фашистів шукай у Москві.

Дістала всі агресія російська.
На тристоронню зустріч кличе мавр…
Не наступити б нам на міну Мінська,
Котру він тут завбачливо заклав.

Кожен такий вірш  - це своєрідне відкриття, у кожному – знахідка, і це дає підстави стверджувати,що Михайло Пасічник не зраджує себе як художника навіть у віршах такого суспільно -резонансного  ґатунку. 
  У ході зустрічі автор із задоволенням відповідав на запитання, зачитував свої вірші. Багато рядків  з цієї збірки продекламували бібліотекарі центральної бібліотеки для дорослих. Творча колега поета Світлана Столярчук поділилась своїми враженнями  від збірочки. З черговою нагородою автора привітала  очільниця Бердичівськго міського відділу  культури Олена  Петрівська.  Після зустрічі  всі бажаючі могли придбати збірочку  за символічну ціну і підписати її у автора. 
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Мені подобається поезія М. Пасічника. Дякуємо бібліотекарям за презентацію нової збірки. Нехай у вашому житті все буде добре.

    ВідповістиВидалити