Ads 468x60px

14 січня 2015

Я для тебе горів, український народе

Василь Симоненко постає перед сучасним читачем виразником народної совісті, правди і надії. Силою свого поетичного таланту поет підніс життя звичайних людей до рівня загальнолюдських ідеалів. В його поезії - любов і відданість рідній землі, рідному народові.Належав Симоненко до когорти  шістдесятників – тих, хто не боявся говорити правду, не корився владі. Їх твори не друкували, але справжня поезія живе вічно. І нині твори Симоненка повертаються до нас у збірках і піснях.
Писати вірші Василь Симоненко почав ще в школі. Власне буття у світі поет переніс в поетичний світ, намагаючись пробудити людину, духовно возвеличити її, застерігаючи від зачерствіння душі, морального занепаду.
Поетична зоря Симоненка не згасає і в наші дні. Сьогодні його вірші знають і цінують шанувальники поезії. Щире і світле слово поета звучить виразно, ним він вітає життя:        
«Здраствуй, сонце, і здравствуй вітре!
Здраствуй, свіжосте нив!
Я воскрес, щоб із вами жити
Під шаленством весняних злив».
Він вірив, що через поезію може передати прагнення свого народу, його багату душу і глибинну мудрість.
У січні цього року ми відзначили відзначили 80-у річницю видатного українського письменника, легенди літературної ниви нашої держави, нескореного Прометея, великого патріота України, що увійшов у літературу, як поборник правди і добра.
Щоб більше дізнатися про неоціненний творчий спадок класика української літератури ХХ ст., усі бажаючі, кому до вподоби неординарна творчість поета, мали можливість переглянути сторінки життя Василя Симоненка, послухати поезію та насолодитися приємним спілкуванням з однодумцями на поетичній зустрічі «Я для тебе горів, український народе», яка днями відбулася у бібліотеці.
Вірші поета, що прозвучали у виконанні учнів ЗОШ№5 вразили присутніх непідробною глибиною почуттів. Полум’яна поезія кличе на боротьбу не байдужих до долі народу і проголошує:           
«Народ мій є! Народ мій завжди буде.
Ніхто не перекреслив мій народ!
Пощезнуть всі перевертні – приблуди
І орди завойовників-заброд!»
Василь Симоненко розумів, що відстоює не лише власну гідність, а й свободу всього народу. Ця цінність варта того, щоб за неї боротися. Поет говорив іменем людей. Не можна не погодитись з Олесем Гончаром, який назвав Василя Симоненка ВИТЯЗЕМ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ. Нам приємно бачити у нашій бібліотеці тих людей, кому не байдужа свобода національної мови, культури, художньої творчості. Ми запрошуємо усіх до нашої бібліотеки!
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Була присутня на заході, прекрасна розповідь про письменника. Дякую.

    ВідповістиВидалити