Ads 468x60px

21 січня 2015

Козацька Русь. Полковник Лаврін Капуста

Вихід друком нової книги – це завжди подія в культурному житті міста. Особливо, коли автор книги – наш земляк, людина, яка живе поруч з нами і яку ми добре знаємо. Це член Національної спілки письменників України Олександр Кухарчук. Ще наприкінці 2013 року на своєму персональному сайті письменник повідомив, що приступає до написання нового роману. І от літературно-історичний доробок автора поповнився новим романом - «Козацька Русь. Полковник Лаврін Капуста». Це не просто художня книга, це - наша героїчна історія в художній формі. Ми пам’ятаємо, скільки місця відводилось в підручниках радянських часів нашій історії. Це були декілька скупих сторінок. Наша історія, на жаль, має ще багато білих плям і малодосліджених сторінок. І дуже важливо, що серед нас є такі небайдужі люди, справжні патріоти, які силу-силенну свого особистого часу проводять в історичних архівах, щоб заповнити ці прогалини.Минулого року центральна міська бібліотека для дорослих вже презентувала дві перших книги автора серії «Козацька Русь». 
Днями світ побачила третя книга «Козацька Русь. Полковник Лаврін Капуста», яка присвячена зародженню і становленню козацької розвідки. Ми презентували книгу нашим читачам. На зустріч з автором запросили шанувальників творчості письменника, вчителів і учнів шкіл, представників органів державної влади, місцеві ЗМІ.
Головний герой цієї книги – очільник козацької розвідки часів Богдана Хмельницького Лаврін Капуста, дуже цікава і неординарна особистість. Він не тільки відіграв велику роль в житті Хмельницького, адже неодноразово рятував йому життя. Розвідувальна і контррозвідувальна діяльність Лавріна Капусти мала важливе значення й для всієї країни. Адже наша розвідка у козацькі часи була найпотужнішою у Європі. 
Життя Лавріна Капусти, як і діяльність багатьох інших розвідників дуже скупо висвітлене в історичних документах. Але Олександр Кухарчук, працюючи близько десяти років в історичних архівах різних країн, віднайшов достатньо матеріалу, щоб видати цілу книгу про цього легендарного розвідника. Через думки, дії, сумніви головних персонажів перед читачем постає цілісна картина козацької доби. 
У ході зустрічі автор розповів, як йому працювалося над книгою, поділився планами на майбутнє. Письменник так захопився темою козацтва, що вирішив написати ще дві книги про події цього періоду.
Робота над книгами майже закінчена, і ми маємо надію, що найближчим часом знову зустрінемося з видатними історичними постаттями козацької доби. Адже готуються до друку ще дві книги серії «Козацька Русь» - «Волкодав» та «Іван Виговський». Олександр Федорович подарував нашій бібліотеці декілька примірників книги. Ми сподіваємося, що всі ці книги будуть цікавими кожному читачеві, який любить свою батьківщину і цікавиться нашою історією.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Дуже змістовна презентація. Мені сподобалася.

    ВідповістиВидалити
  2. Обов'язково прочитаю книги О. Кухарчука. Вони змістовні, цікаві та пізнавальні. Дякую бібліотекарям за проведення презентації.

    ВідповістиВидалити