Ads 468x60px

14 липня 2015

Прогулянка квітковим раєм

Наша історія в квітах
Квіти супроводжують нас усе життя, без них не обходиться жодне торжество, на честь самих квітів влаштовуються свята. Яскраво відзначається свято троянд в Болгарії, незабудок - в Англії, фіалок - у Німеччині, конвалій - у Франції. 
У Венеції, прикрашені квітковими гірляндами і різнокольоровими ліхтарями, гондоли ковзають по гладі каналів. У Голландії навесні з тюльпанів, нарцисів та гіацинтів споруджують "вежі", "замки", "фонтани", "карети", які рухаються вулицями міста.
Київська пані

Чайничок

Паровозик

Квіткове "авто"

Святковий кінь
Чудові осінні хризантеми виставляють на платформи залізничних станцій в Японії.
Живою легендою України є Долина нарцисів. Її ще називають «родзинкою» Закарпаття.
Щороку тисячі туристів здійснюють дивовижні подорожі, щоб відчути чарівний аромат нарцисів.
Завітайте до долини нарцисів 
Квіти допомагають людині: лікують, передбачають погоду, уточнюють час... Відомий шведський ботанік Карл Лінней довго дивував знайомих тим, що, не дивлячись на годинник, завжди називав точний час. Розгадка фокуса в тому, що під вікном у Карла Ліннея "ріс" квітковий годинник! Циферблат годинника був розбитий на ряд секторів, в кожному з яких висаджувався строго певний вид рослин, підібраний за часом свого розкриття. Протягом сонячного дня стрілки ботанічного годинника йшли безпомилково: щогодини розкривала квіти яка-небудь рослина, за нею інша, і так до настання сутінків.
Відома ще одна особливість квітів: їх включають в меню. В Японії найбільше люблять салат з фіалок. Улюблені ласощі в Індії - компот із квітів банана. Китайці, які споживають усе, що росте, але байдужі до молока, варять у ньому лілії, добре їх посоливши і поперчивши. І в Китаї, і в Японії готують смачні тістечка з хризантем, в Болгарії та Вірменії роблять варення з пелюсток троянди ...
У американського письменника Рея Бредбері є фантастична повість "Кульбабове вино". Таке вино - реальний і традиційний напій жителів Британських островів. Всі знають, що квітка кульбаби – їстівна, з її молодого листя готують смачні салати у Франції, Австрії, Німеччині, Голландії, Японії, Індії, а з підсмажених і перемелених кореневищ кульбаб роблять смачний напій, що нагадує каву. Але, все-таки, головне в квітах - їхня дивовижна краса, яка милує око і піднімає настрій.
Квіти допомагають виразити свої почуття і ставлення до людини. "У мене на вікні завжди квіти..." - писав Прасковії Осиповій Олександр Пушкін. Він подарував їй вірш:
Цветы последние милей роскошных первенцев полей.
Они унылые мечтанья живее пробуждают в нас. 
Так иногда разлуки час живее сладкого свиданья... 

А хіба може не хвилювати історія кохання Володимира Маяковського і парижанки російського походження Тетяни Яковлєвої? Поет виїхав з Парижа, пішов з життя, а на квартиру Тетяни Яковлєвої ще довгий час щонеділі приходили замовлені ним квіти.
Мы посылаем эти розы Вам,
Чтоб жизнь казалась в свете розовом.
Увянут розы... А затем мы
К стопам повергнем хризантемы.

Айстри – останні фарби відшумілого літа. Трохи сумні, зате які яскраві та буйні. Цю красу помітив Олександр Олесь:
Опівночі айстри в саду розцвіли… 
Умились росою, вінки одягли, 
І стали рожевого ранку чекать, 
І в райдугу барвів життя убирать…

Цариця-Троянда над квітами володарює в силу своєї краси. Ось так описує троянду Леся Українка:

Гордо палала троянда розкішна,
Найкраща з квіток,-
Барвою й пахом вродливая пишна
Красила садок.

Два російських поета дуже красиво поєднують Троянду з бджолою. Олександр Пушкін: "Журчанье пчел над Розой алой"; Афанасій Фет: "И тебе, Царица-Роза, брачный гимн поет пчела". 
Із старих англійських поетів дуже часто і добре говорять про квіти Джефрі Чосер і Вільям Шекспір. Чосер особливо любить Маргаритку, яку він вважає королевою квітів. Лілію Шекспір ​​ називає "володаркою луків". 

Квіти - це завжди прекрасно, без них світ став би сірим і похмурим. Тому люди завжди прагнуть прикрасити цими чудовими рослинами те місце, де вони живуть, працюють чи відпочивають. Відділ абонементу організував для читачів книжкову виставку-настрій "Квітковий рай".


Сподіваємося, що запропоновані матеріали будуть корисними та цікавими багатьом початківцям та досвідченим квітникарям. 
Один мудрий чоловік сказав, що для щастя людині потрібно небагато: сонце, небо і квітка. Якщо кожен посадить і виростить хоча б одну рослину - земля перетвориться на чудовий сад ...
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Дуже креативна та цікава ідея. Бажаємо бібліотекарям відділу абонементу творчих успіхів та гарного настрою. І нехай кожен робочий день буде наповнений яскравими букетами з улюблених квітів.

    ВідповістиВидалити