Ads 468x60px

30 червня 2015

Конституція – компас держави

28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України - першу Конституцію незалежної української держави. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Цей день одразу ж було проголошено державним святом. Сьогодні ми відзначаємо дев’ятнадцяту річницю від дня ухвалення найважливішого документа нашої історії.
Конституція України була прийнята Верховною Радою як завершення довгого і важкого конституційного шляху, що почався з Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року. Основний Закон держави закріпив ідеали справедливості та рівності, котрі сповідують усі цивілізовані країни світу. Довгий і складний шлях політичного самовизначення засвідчив невмирущу волю українців мати свою державність, бути суверенним серед інших вільних народів Європи і світу. Послідовно і мужньо крізь віки йшов до цього український народ. Нинішня Конституція врахувала історичний досвід нашого народу і кращі світові традиції. За історичними мірками наш Основний Закон - зовсім молодий документ. Але корені його глибокі, як глибокими є корені української нації.
Зважаючи на вкрай непросту ситуацію, у якій перебуває наша держава, святкування Дня Конституції України цього року – найбільш актуально. Це вже не просто данина традиції, а можливість проявити силу патріотизму, згадати зусилля і втрати, з якими наші пращури відстоювали права на свою свободу, а сьогодні наші воїни знову захищають суверенітет і цілісність країни.
З нагоди Дня Конституції України у центральній міській бібліотеці для дорослих пройшла година державності «Конституція – Основний закон держави». На заході були присутні мешканці і гості міста, місцеві ЗМІ.
Усіх присутніх привітав зі святом cекретар Бердичівської міської ради Василь Іванович Толочко 
З інформацією про історію створення Конституції 1996 року виступила вчитель історії і правознавства спеціалізованої ЗОШ № 8 Поліщук Тетяна Сергіївна.
Вшановуючи великих попередників, ми також згадали і наших сучасників – державних діячів та політиків, які багато зробили для прориву України в нову якість – від Декларації про державний суверенітет до Конституції незалежної України, прийняття якої стало могутнім акордом у самоствердженні України як держави-нації.
Повідомлення «Конституційні права і свободи громадян» вчителя історії і правознавства ЗОШ № 12 Андрушенко Володимира Едуардовича супроводжувалося цікавими відеоматеріалами.
Були покладені квіти від громадськості міста до пам’ятника Тарасу Шевченку, меморіальної дошки громадському діячеві, Герою України В’ячеславу Чорноволу та меморіалу «Слава героям»
Ми усвідомлюємо, що живемо в Україні. Це європейська держава. Але бути європейцем – це не лише належати до Європейського Союзу, а й бути зовсім іншою людиною як інтелектуально, так і духовно.Ми живемо в епоху народження нової країни. Революція гідності, анексія Криму і збройний конфлікт на Донбасі змінили Україну і кожного з нас. Наші дні — це час становлення нової Незалежності України, заради якої героїчно гинуть люди. Українці вже доказали, що вони дійсно патріоти, палкі патріоти України. Насамперед люди беруть сьогодні зброю заради відновлення миру. Заради того, щоб будувати своє майбутнє на власній землі. Майбутнє нової країни.
День Конституції – одне з наймолодших свят сучасної України. Ровесники Конституції вже навчаються у вищих навчальних закладах, а найсміливіші боронять нашу державу на гарячому Сході.
Маємо надію, що у нас вистачить віри і терпіння, щоб гідно відповісти на виклики сьогодення, і збудувати сучасну, розвинуту Україну - спадкоємця Київської Русі, сильну європейську державу ХХІ століття! Сподіваємося, що наступні покоління українців будуть жити у зовсім іншій країні, яку з гордістю можна буде назвати конституційно розвиненою та правовою європейською державою. Нехай демократичні засади, що були закріплені цим надзвичайно важливим документом стануть реаліями нашого сьогодення.
Конституція – одна для всіх. Шануймо її, нехай полум’я гордості за нашу державу яскраво сяє в серці кожного з нас. Хай міцніє наша держава, хай мир і взаєморозуміння знову повернуться на нашу землю. З Днем Конституції!
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар: