Ads 468x60px

09 червня 2015

І продовжує жити у нащадках великий Пушкін

Нет, весь я не умру: душа в заветной лире
Мой прах переживет и тленья убежит.
И славен буду я, доколь в подлунном мире
Жив будет хоть один пиит…


Ці слова належать великому поетові О.С. Пушкіну, день народження якого ми відзначаємо
щороку 6 червня. Ім’я Пушкіна відоме нам всім з самого дитинства. Хто не зачитувався його казками: «Сказка о попе и его работнике балде», «Сказка о рыбаке и рыбке», «Сказка о золотом петушке», «Сказка о мертвой царевне и семи богатырях». Поему «Евгений Онегин» знають у всьому світі. Про творчість Пушкіна написано дуже багато. Він залишив по собі багатий літературний спадок, і не тільки. Він залишив сім’ю, яку дуже кохав і саме в ній знайшов щастя. Історія нащадків Пушкіна така ж яскрава і дивна, як неповторно дивний талант їх пращура.
Доля розкидала їх по всьому світу. Пушкіністи нарахували всього, включаючи і давно померлих, 237 нащадків Олександра Сергійовича.
Готуючи свій захід, працівники дорослого абонементу вирішили розповісти своїм слухачам про нащадків поета, а саме про долю його дітей, яких у поета було четверо - два сина і дві дочки: « Сашка, Машка, Гришка и Наташка».
Ми знайшли дуже багато цікавих фактів з життя його дітей. Пушкінській рід вирізнявся тим, що в його сім’ях було більше дівчаток, ніж хлопчиків. Тому серед численних нащадків поета переважають нащадки по жіночій лінії, побічні гілки родовідного дерева. А ось прямих нащадків, тобто нащадків по чоловічій лінії, що не переривається, було не так багато, всього 13. Мало кому відомо, що Пушкін поріднився з багатьма відомими і авторитетними прізвищами старої Росії та Західної Європи. За іронією долі сталося так, що вже після смерті він поріднився саме з тими людьми, які за життя завдавали йому найбільших неприємностей, отруювали життя. Цікавий ще один факт: Пушкін вступив в спорідненість, наприклад, з князями Долгорукими, а один з них Петро Володимирович Долгорукий свого часу написав той самий образливий анонімний лист, який і став приводом для фатальної дуелі Пушкіна з Дантесом. До того ж, Пушкін тричі поріднився з династією Романових. Завдяки нащадкам жіночого роду він поріднився з Гоголем. А старший син Олександр Олександрович Пушкін одружився на родичці відомого письменника Буніна. Але на цьому примхи долі поета ще не закінчилися. Начальник штабу корпусу жандармів генерал Дубельт став сватом Пушкіна. Це той самий Дубельт, який вислав Пушкіна за антиурядові вірші в село Михайлівське. Цікавий той факт, що серед нащадків Пушкіна було багато військових. 12 правнуків і праправнуків великого поета воювали на фронтах Другої Світової війни і були нагороджені орденами і медалями. Нащадки Пушкіна були людьми найрізноманітніших професій, але серед них не було жодного поета. Геній Пушкіна в прийдешнім не повторився. Але, не дивлячись на це, всі нащадки Олександра Сергійовича безумовно заслуговують на повагу не тільки за те, що вони його нащадки, але й за те, що зберегли для людства рукописи Пушкіна, його бібліотеку, листи, частину речей, які ще зберігають дотик його рук.
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар