Ads 468x60px

24 червня 2015

«Північна Зоря» Оноре де Бальзака

Тема кохання вічна і невичерпна, як саме життя. Кохання двох – завжди нерозгадана таємниця. А кохання видатних особистостей завжди цікавило пересічних громадян. « Північною Зорею» називав Оноре де Бальзак Евеліну Ганську. Доля розпорядилася так, що романтична епопея їх кохання завершилася вінчанням саме в нашому Бердичеві прохолодного березневого ранку 1850 р. в Костелі святої Варвари.
Неперевершений автор психологічної прози, витончений знавець жіночої душі Бальзак підкорив вибагливу і освічену красуню Евеліну своїми творами. Їх епістолярний роман тривав понад 17 років.
Таємнича « чужинка» ( саме так підписувала свої перші листи Ева Ганська) відразу ж зачарувала письменника своїм розумом та шляхетністю. Чому поєдналися Бальзак і Ганська? Можливо, багата і вродлива Евеліна, читаючи французькі романи, знаходила там саме ту романтику, якої їй так не вистачало у шлюбі. А Бальзак у своїх творах так часто описував шляхетних аристократок, які закохувалися в бідних талановитих провінціалів.
Постає питання, чому шляхетна пара вінчалася саме у маленькому Бердичеві, а не в губернському Житомирі? Справа в тому, що здоров’я Бальзака не залишало надії. А набридлива цікавість вуличних зівак, яких надто багато у великому місті, могла негативно вплинути на хворого Бальзака.
Існує версія, що Евеліна любила славу Оноре де Бальзака, а він – її гроші. В аристократичних колах тогочасного вищого світу їхні стосунки не схвалювали. Проти був французький бомонд, польська аристократія, та навіть цар Микола І. 
Спокуса порозмірковувати про щирість цих почуттів не оминула й учасників краєзнавчої мандрівки за маршрутом Франція – Україна, яка пройшла в стінах міської бібліотеки. Захід мав назву « Альтанка закоханих».
Учасники мандрівки познайомилися з авторською роботою нашої землячки Алли Міщук « Бердичівський Париж» та режисерською роботою киянки Оксани Войтенко « Бальзак» ( про перебування Бальзака у Верхівні). 
За велике кохання кожен з молодят заплатив свою ціну. Щастя Бальзака було дуже коротким - всього 5 місяців. Він помер на руках у коханої жінки. А мудра мадам Евеліна де Бальзак, щоб там не пліткували заздрісники, заплативши всі борги чоловіка та оселившись у нелюбому Парижі, достеменно знала, що увіковічнить своє ім’я для нащадків.
Як би там не було, бердичівляни щиро радіють з того, що саме в нашому місті вінчався Оноре де Бальзак. Хотілося б , щоб крім такої слави, кожен із мешканців Бердичева міг похвалитися знанням творчості письменника. Погодьтеся, що може бути приємнішим за хвилини відпочинку з томиком цього видатного француза?
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар