Ads 468x60px

19 листопада 2015

Екологія та економіка: чи можливий компроміс?

Світ, в якому ми живемо, красивий і неповторний. Кращим і досконалішим його мають робити люди, котрі дістали у спадок від попередніх поколінь щедрі землі, повноводні річки, казкові гори, моря, лісові масиви.
Тривалий час в історії людства панувало уявлення про те, що природа безмежна і невичерпна. Вважалося, що по мірі зростання виробництва зменшується свавілля природи і збільшується багатство людини.
Із зростанням знань, упровадженням нових досягнень НТП активне ставлення людини до середовища існування посилюється. Впродовж останнього півстоліття відвертим ворогом усього живого стало масштабне забруднення природного середовища. Це, насамперед, шкідливі викиди в атмосферу різних хімічних сполук з димом заводів, зливання в річки, струмки, озера відпрацьованих вод, потрапляння до них нафтових відходів, отруйних речовин з виробництв, накопичення в грунтах пестицидів. Велике занепокоєння викликає наявність у природному середовищі іонізуючої радіації, що накопичується внаслідок різних аварій на АЕС. Прискорений розвиток транспорту, промислових виробництв стали причиною появи шумів, які спричиняють у людей подразнення нервової системи, серцево-судинні захворювання. Краса природи замінюється промисловими спорудами та різними нагромадженнями техніки, мегаполісами, смітниками. Вони виникають скрізь – на місцях колишніх боліт, лісів, золотоверхих храмів…
З кожним днем гостріше і тривожніше звучать проблеми збереження навколишнього середовища, пошуку шляхів розвитку природи в умовах прискореного науково-технічного прогресу. Нині охорона природи стала для населення земної кулі одним з першочергових, життєво важливих завдань. Сьогодні перед нами постало дуже нелегке завдання – здійснити кардинальні зміни у своїй свідомості, своїй системі цінностей, способі життя з урахуванням того, що екологічні, еконмічні, соціальні, політичні, духовні потреби взаємопов’язані, прийняти обмеження та заборони, що продиктовані законами розвитку біосфери.
Саме тому особливої актуальності набувають такі питання як: «Чи може землекористування бути екологічно безпечним?», «Чи допоможе розвиток альтернативних видів енергії зменшити негативний вплив енергетики на природне середовище?», «Чи може людство опановувати природні ресурси, не руйнуючи довкілля?».
Знайти відповіді на ці питання бібліотекарі читальної зали міської бібліотеки для дорослих пропонують своїм користувачам за допомогою літератури, яка представлена на книжковій виставці «Екологія та економіка: чи можливий компроміс?». Адже подальший розвиток цивілізації може відбуватися лише в поєднанні з законами природи, при усвідомленні людиною своєї справжньої ролі в екосистемі.
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар