Ads 468x60px

06 листопада 2015

Ми любимо рідну мову

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур’ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

М.Т.Рильський

9 листопада в Україні відзначають День слов’янської писемності. За православним календарем в цей день вшановується пам'ять Преподобного Нестора - Літописця, послідовника творців слов’янської азбуки Кирила і Мефодія, які перші почали перекладати книжки слов’янською мовою. З хрещенням Русі у нас виникло книгодрукування.
В українській мові ніколи ще не було стільки змін, яких вона зазнала у роки незалежності. Лише за останні десять років у нашому вжитку з’явилися такі варіанти як « міліціянт», «етер», « Европа», тощо. Хоча офіційно в Україні чинний правопис 1996 року за редакцією найавторитетніших інституцій. Тому не дивно, що багато людей зазнають труднощів у спілкуванні та написанні слів. Зараз існує небачене засилля помилок. Іноді складається враження, що люди зовсім не знають своєї мови. Біл-борди та оголошення « яскравіють» помилками. Нас закликають до « виставочного салону» замість виставкового, купувати « по цінам виробника», а не за цінами, рекламують « приймання платежів». Залишається тільки купити « кон’як» і піти святкувати День української писемності та мови. Жарти жартами, а корінні українські слова зникають. Їх все частіше замінюють відповідниками із польської, болгарської, німецької та інщих мов. Нас позбавляють того, що визначає самобутність, несхожість на інші народи. І саме час замислитися, хто ж ми такі – українці чи перекотиполе, що не мають власної мови.
Звертати увагу на виховання грамотності треба ще з дитинства. В цьому впевнені як бібліотекарі так і юні читачі. На підтримку рідної мови ми організували конкурс агітаційних плакатів. Роботи-переможці демонстуватимуться в стінах бібліотеки напротязі десяти днів.
Учасники заходу приймали активну участь у мовознавчих конкурсах і турнірах, розповідали вірші про мову та співали пісень. Веселі гуморески та іскрометні жарти перетворили бібліотечний захід на справжнє свято рідної мови.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Читач бібліотеки9 листопада 2015 р. о 13:13

    Просто супер!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Питання мови дуже важливе на сьгоднішній день. Дякуємо за цікаві пропозиції проведення заходу.

    ВідповістиВидалити