Ads 468x60px

28 жовтня 2015

Історія без міфів

Якщо ми говоримо про майбутнє, то неодмінно звертаємося до історії. Коли говоримо про історію – звертаємося до минулого. Відколи ж починається державність нашого народу? Саме тому доречно запропонувати читачам книгу відомої письменниці, сучасного історика, автора історичних романів та чисельних історичних розвідок, які відстоюють наукову позицію державності, - Раїси Іванченко «Історія без міфів».
Рідна земля. За несправедливість, що на ній відбувалась, боліла душа. Напевне тому письменниця, працюючи з архівними документами різних держав, вирішила розкрити справжню історію наших земель, починаючи з Трипільської цивілізації та скіфських народів. Історичні дослідження автора підтверджуються цікавими документами.
Століттями ділили та знищували українську державу, але завжди знаходились люди, які намагалися захистити і вибороти незалежність рідної землі. Незламність народу, її герої-захисники не дали знищити українську державу.
«Історія без міфів» зацікавить широке коло викладачів, студентів, учнів, усіх, хто хоче знати справжню нашу історію. Майже чверть книги приділяється відродженню Української держави в часи козаччини, Гетьманщині. Розкривається історія української національної революції та її героїв. Перші кроки державотворення: від повстання - до утворення держави, її піднесення і падіння. Гетьманування Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Павла Полуботка, Петра Калнишевського. Деякі з них були ув’язнені і закінчили свій шлях на Соловках і в Петропавлівській фортеці. Вони постають в книзі як мужні і безстрашні поборники української держави, законних прав українського народу на державницьке існування, отже - і на життя в історії. Це справжні захисники Вітчизни і їх імена повинні стояти поряд з іменами сучасних героїв-захисників.
З історичного боку цікаво подається національна боротьба XIXст. , коли, здавалося, національне життя українців було розтрощене і потонуло у пітьмі. Тоді на авансцену політичного життя виступає нова суспільна сила – інтелігенція. Постаті Івана Котляревського та Тараса Шевченка показали, що український народ піднявся на весь свій величавий зріст, на всю могутність нескореного духа, піднявся над ганьбою і нищенням. Тарас Шевченко - це ціла епоха в історії відродження не тільки української літератури, а й українського духу й національної свідомості.
Не оминула письменниця і події сучасності, приділивши особливу увагу соціально-політичному та економічному становищу в незалежній Україні. Історія була немилосердна до українців. Ніякий інший народ Європи так не нищили упродовж віків, фізично і духовно, голодоморами, навалами, розсіюванням по світах. Але народ витримав все, піднявся з колін і відродив свою історичну пам’ять.
Авторка говорить, що Історія - наука точна. Тільки висновки, хай і жорстокі, можуть забезпечити правильний вибір шляху, на якому чекає нелегка праця. Іншого не дано. Цей шлях на протязі всієї історії України виборювали її ГЕРОЇ-ЗАХИСНИКИ.
Blog Widget by LinkWithin

3 коментарі:

  1. Я читав цю книгу, дуже цікаво. Раджу всім прочитати.

    ВідповістиВидалити
  2. Я також читала цю книгу. Багато нового та цікавого дізналася для себе

    ВідповістиВидалити
  3. Цю книгу повинен прочитати кожен пересічний громадянин нашої країни

    ВідповістиВидалити